Spirulina – zelena alga, polna koristnih snovi

Spirulina je drobna zelena alga, polna zdravju koristnih snovi. Zaradi njene bogate sestave je izjemno dobrodošel dodatek k vsakodnevni prehrani.

Z izrazom superživilo so jo opremili že zelo kmalu, zato se včasih poraja vprašanje, če si takšen naziv dejansko zasluži. Brez zadržkov lahko rečemo, da si ga, saj je spirulina glede na raziskave res izjemno koristna in vsebuje številne snovi, ki jih naše telo nujno potrebuje. Poleg visoke vsebnosti beljakovin vsebuje tudi mnogo vitaminov ter drugih snovi, kot so kalij, kalcij, magnezij in esencialne aminokisline.

Bio spirulina v prahu, tabletah in kapsulah je pri nas na voljo v večini trgovin z zdravo prehrano in tudi cena je precej ugodna, tako da vam za naraven in zdrav prehrambni dodatek ne bo treba pregloboko seči v žep.

Kaj je spirulina?

Alga spirulina Spirulina je alga, modrozelena cepljivka, ki naj bi se razvila v zelo daljni preteklosti: pred 3 ali 4 milijardami let. Njena posebna lastnost je izjemna prilagodljivost na različna okolja, zato lahko to mikroskopsko majhno algo v naravi najdemo marsikje, v sladkih in slanih stoječih vodah, močvirjih, tropskih morjih, celo v prsti in pesku, ugaja pa ji predvsem bazično okolje. Kot prehransko dopolnilo je spirulina v kapsulah, prahu, tabletah ali že dodana hrani seveda gojena. Gojijo jo v velikih plitvih bazenih, kjer veliko sonca, dovolj visoka temperatura in ustrezen pH omogočajo hitro rast. V večini primerov je pridelava ekološka, vseeno pa je smiselno, da se pred nakupom prepričate, da ima izdelek oznako bio spirulina.

Kot prehransko dopolnilo se uporabljata predvsem dve vrsti alge: Spirulina platensis in Spirulina maksima.

Zakaj je spirulina superživilo?

Kot mnoga druga superhrana je ta drobcena alga vir številnih koristnih snovi, ki so za človeški organizem nujne. Ker so v naravni obliki in nesintetične, jih naše telo zlahka absorbira. Spirulina med drugim vsebuje naslednje zdravju koristne snovi:

Spirulina ima celo vrsto pozitivnih učinkov

Bio spirulina ima za človeški organizem številne koristne učinke, zato lahko rečemo, da je njena cena relativno nizka. Raziskave kažejo, da so pozitivni učinki jemanja spiruline naslednji:

 • Bio spirulina preprečuje bolezni srca in ožilja
 • je močan antioksidant (zavira staranje in bolezni, povezane z njim)
 • znižuje raven slabega in zvišuje raven dobrega holesterola v krvi
 • pomaga uravnavati raven sladkorja v krvi
 • pomaga pri izgubi odvečne telesne teže
 • ugodno vpliva na ljudi, ki trpijo zaradi depresije ali tesnobe
 • blaži znake PMS-a
 • izboljšuje spomin
 • daje energijo
 • pospeši metabolizem
 • pomaga pri zdravljenju oseb s HIV
 • izboljšuje stanje las, kože in nohtov
 • pomaga pri premagovanju stresa

Primerjava alg spiruline in klorele

Alge spirulina in klorela se pogosto pojavljajo v debatah o superhrani, zato je smiselno, da vas opozorimo na glavne razlike med njima.

SPIRULINA KLORELA
Modrozelena večcelična rastlina brez pravega jedra, spiralne oblike Zelen enoceličen organizem , okrogle oblike
Starejša od klorele Mlajša od spiruline
Bazično okolje z redkimi drugimi organizmi – enostavnejše gojenje Sladkovodno okolje s številnimi drugimi organizmi – težje gojenje
Prebavljiva celična stena – predelava ni potrebna Neprebavljiva celična stena – nujna predelava pred uživanjem, ki odstrani steno
Cenejša proizvodnja Dražja proizvodnja
60 % beljakovin 40 % beljakovin
Manj klorofila Več klorofila – primernejša za razstrupljanje
B-vitamini (tudi B 12), vitamini C, D in E B-vitamini (tudi B 12), vitamini C, D in E – manj
Kalcij, magnezij, cink, kalij Kalcij, magnezij, cink, kalij – manj
Omega-3 maščobne kisline Omega-3 maščobne kisline – manj
Beta-karoten Beta-karoten – manj
Železo – manj Železo – več
/ Poseben rastni faktor

Med obema algama se torej glede na zgoraj zapisano odločite na podlagi tega, kaj potrebujete v svoji prehrani. Seveda pa ju lahko tudi kombinirate, vendar je smiselno, da se pred tem posvetujete s strokovnjakom za prehrano.

Bio spirulina naj bo resnično ekološko pridelana

Spirulina v prahu Ko kupujete različne izdelke, v katerih je spirulina (v prahu, tabletah, kapsulah ali kod dodatek), pazite, da boste natančno pogledali, kaj je zapisano na embalaži. Zadnje čase se namreč kljub precej enostavnemu gojenju pojavljajo opozorila, da je bio spirulina, ki prihaja s Kitajske, vse prej kot to. Ne moremo seveda trditi, da to velja za vse izdelke s Kitajske, vendar raziskave ameriške agencije FDA kažejo, da izdelki niso le nekoristni, temveč so lahko celo škodljivi, saj ne gojenje ne tretiranje spiruline ne poteka v skladu s standardi.

Vsekakor pa je resnično ekološko pridelana spirulina odličen dodatek k vsakodnevni prehrani in je izjemno primerna tudi za športnike.

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar