Kaj je SSL certifikat?

Varnost na svetovnem spletu postaja iz leta v leto pomembnejša. Številna podjetja se poleg klasičnega poslovanja odločajo za dopolnitev z elektronskim, saj le-to predstavlja popolnoma nov prodajni kanal, preko katerega lahko z dobro strategijo pridobijo veliko število dodatnih kupcev. Ker se pri elektronskem poslovanju med spletno stranjo in njenimi obiskovalci pretakajo zelo občutljive informacije, kot so npr. številke kreditnih kartic, gesla in razni osebni podatki, je te podatke potrebno ustrezno zaščititi.

In s čim se jih lahko zaščiti? S SSL certifikati (SSL – Secure Socket Layer). Gre za varni kriptografski protokol, preko katerega se pošiljajo podatki. SSL certifikat podatke zaščiti s šifriranjem oziroma enkripcijo, s čimer zagotavlja visoko raven varnosti komunikacije med odjemalcem preko SSL protokola (obiskovalcem) in strežnikom (spletno stranjo).

Zakaj SSL certifikati?

Primarno vsekakor zato, da občutljivi podatki ne končajo v rokah tretjih oseb. Zavedati se je namreč potrebno, da je na internetu veliko prevarantov, ki si na različne načine prizadevajo, da bi prišli do podatkov, s katerimi bi se lahko okoristili. Nameščen SSL certifikat takšno početje v veliki meri odpravlja, saj ustrezno šifriranje podatkov preprečuje možnost vdora.

Poleg samega kriptiranja podatkov je spletna stran z nameščenim varnostnim certifikatom v očeh obiskovalcev vredna več zaupanja. Namesto spletnega naslova, ki se prične s http (Hyper-Text Transfer Protocol), se varna povezava prične s https (Hyper-Text Transfer Protocol Secure), kar že na prvi pogled nakazuje na večjo varnost spletnega mesta. Večina uporabnikov se danes še ne zaveda pomembnosti SSL certifikatov, kar pa še zdaleč ne pomeni, da bo tako tudi ostalo.

Šifriranje podatkov Zaščitenost spletne strani s SSL certifikatom je pomembna tudi z vidika optimizacije spletne strani. Kot morda veste, Google pri razvrščanju rezultatov iskanja v svojem iskalniku upošteva preko 200 dejavnikov, med katerimi vse večjo vlogo igra SSL certifikat. To pomeni, da če imate na svoji strani nameščen certifikat, boste v iskalniku Google lahko dosegali višje pozicije, kot bi jih sicer.

Nenazadnje pa je potrebno omeniti tudi dejstvo, da je uporaba varnostnega certifikata obvezna, v kolikor spletišče omogoča plačevanje s kreditno kartico.

Kateri SSL certifikat izbrati?

SSL certifikate lahko razvrstimo v različne kategorije, prav tako pa obstaja tudi več izdajateljev certifikatov, med katerimi so najbolj poznani in hkrati zaupanja vredni GeoTrust, Comodo, Digicert, Symantec in Thawte. V nadaljevanju si lahko preberete več o osnovnih petih skupinah certifikatov.

1. SSL certifikati za domensko verifikacijo

Primerni so tako za fizične kot pravne osebe, najpogosteje pa jih koristijo manjša spletišča, predvsem spletne trgovine. Certifikate je možno namestiti na le eno domeno oziroma na le eno poddomeno. Cenovno gledano so najugodnejši.

2. SSL certifikati za poslovno verifikacijo

Kot pove že njihovo ime, so ti certifikati namenjeni podjetjem, ki si s pridobljeno varno povezavo želijo zgraditi zaupanje obiskovalcev in večjo kredibilnost. Preden podjetje pridobi omenjeni SSL certifikat, mora predložiti ustrezno dokumentacijo.

3. SSL certifikati razširjene verifikacije

SSL certifikat razširjene uporabe Ker gre za certifikate z najvišjo stopnjo zaščite, so le-ti primerni predvsem za spletne strani podjetij, preko katerih se opravljajo transakcije. Z vrsto preverjanj in potrjevanj preprečujejo prevare in hkrati gradijo kredibilnost. Posebnost te vrste certifikata je zeleni HTTPS okvirček v naslovu spletne povezave, kakršnega lahko na primer vidite na spletni strani podjetja PayPal (oglejte si sliko na desni).

4. Wildcard certifikati

Za razliko od SSL certifikatov za domensko verifikacijo, ki omogočajo namestitev na le eno domeno ali poddomeno, pa Wildcard certifikati poskrbijo za šifriranje podatkov na vseh poddomenah glavne domene. Ravno zaradi omenjene prednosti njihova uporaba narašča.

5. Večdomenski UCC/SAN certifikati

Tudi pri tej vrsti certifikatov lahko namen uporabe izluščite iz njihovega imena. Namenjeni so SSL šifriranju podatkov na več domenah in poddomenah, temu primerna pa je tudi njihova cena, ki je mnogo višja od cene prej naštetih SSL certifikatov.

Namestitev in podaljšanje SSL certifikata

Če bi tudi vi želeli zaščititi pretok podatkov na svoji spletni strani, se boste za namestitev SSL certifikata morali obrniti na eno izmed podjetij, ki med svojimi storitvami nudi tudi spletno gostovanje. Nekateri ponudniki vam bodo certifikat namestili brezplačno, spet drugi vam bodo storitev zaračunali ali pa boste za brezplačno namestitev morali pri njih zakupiti še prostor na strežniku.

Vsak SSL certifikat ima svoj datum poteka, kar pomeni, da ga boste ob izteku morali znova podaljšati. Večina SSL certifikatov je časovno omejenih na eno leto, vsekakor pa se je pred nakupom smiselno pozanimati tudi o možnosti pravice do popusta, če certifikat zakupite za obdobje dveh ali več let.

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar