Tinitus – piskanje in šumenje v ušesih

Ljudje se včasih soočamo z nekoliko nenavadnejšimi oblikami bolezenskih znakov, ki se jih v prvih trenutkih zaznavanja ustrašimo in na tihem upamo, da bodo pojenjali. Nenaden pojav šumenja v ušesih, ki spominja na brenčanje, sikanje, ščebetanje, bučanje in še kaj podobnega, je zagotovo eden takšnih znakov. Pogosto se pojavi pri ljudeh z okvaro sluha, vzrok za nastanek pa so lahko tudi druga bolezenska stanja. Medicina opisan bolezenski znak imenuje tinitus.

Izraz tinitus izvira iz latinščine, in sicer iz besede tinnīre, ki pomeni zvoniti. Oboleli težavo najpogosteje opisujejo kot piskanje, zvonjenje ali šumenje v ušesih. Gre za zvok, ki ga osebe s tinitusom slišijo brez zunanje zvočne stimulacije. Pojavi se lahko le ena vrsta zvoka ali več šumov hkrati. Poleg tega so zvoki lahko slišni le v enem ušesu ali v obeh. Oseba ima lahko celo občutek, da zvok prihaja iz glave.

Tinitus je najbolj slišen takrat, ko v prostoru vlada tišina. Tako se pogosto pojavi pred spanjem, veliko težavo pa predstavlja tudi pri učenju, koncentraciji ali sprostitvi. Gre za zelo pogosto težavo, saj se po nekaterih podatkih z njim vsakodnevno spopada kar 17 % svetovnega prebivalstva.

Torej, če je zvonjenje, šumenje ali piskanje v ušesih prisotno tudi pri vas, to niti ni tako presenetljivo. Vedeti morate, da je resnost tinitusa odvisna predvsem od vzroka njegovega pojava ter da si pri lajšanju neželenih zvokov lahko pomagate na kar nekaj načinov.

Vrste tinitusa: akutni, kronični, objektivni, subjektivni

Vsakdo od nas je že doživel piskanje ali zvonjenje v ušesih po glasnem koncertu, pokanju petard ali ognjemetu. Govorimo o kratkotrajnem ali akutnem tinitusu. Takšno nadležno piskanje običajno mine že naslednje jutro. Ko pa šumenje v ušesih traja dlje, je že po nekaj tednih malo verjetno, da bo izginilo. Takrat govorimo o kroničnem tinitusu.

Tinitus delimo tudi na objektivni in subjektivni:

  • Ko zvok, ki ga oseba sliši, zazna tudi zdravnik, govorimo o objektivnem tinitusu. Šumenje je običajno pulzirajoče, saj je največkrat vzrok zanj žilna nepravilnost. V tem primeru se težavo lahko zazna s stetoskopom.
Objektivni tinitus

Pri objektivnem tinitusu šumenje ali piskanje sliši tudi zdravnik.

  • Subjektivni tinitus je bistveno pogostejši od objektivnega. Zanj je značilno, da ga slišijo samo bolniki s tinitusom. Gre torej za zvonjenje, šumenje, brenčanje, bučanje, sikanje, ščebetanje ali piskanje v ušesih.

Pri akutno nastalem tinitusu je potreben pregled pri zdravniku, kjer se ugotovi vzrok za bolezenski znak, ki se ga nato ustrezno zdravi. Preden napišemo več o samem zdravljenju, pa si poglejmo, kateri so glavni vzroki, ki lahko privedejo do pojava tinitusa.

Vzroki za piskanje in šumenje v ušesih

Tinitus ni bolezen, temveč ga medicina označuje kot bolezenski znak, ki ga lahko povzročajo različne bolezni in stanja. Med najpogostejše sodijo dolgotrajna in ponavljajoča se obolenja ušes, starostna naglušnost, nenadna izguba sluha, pogosta izpostavljenost hrupu, otoskleroza, bolezni srca in ožilja, bolezni presnove, stres, poškodbe glave in vratu ter nekatere sistemske, nevrološke in psihiatrične bolezni.

Kljub vsem naštetim možnim povzročiteljem pa še vedno ni povsem razjasnjeno, kako tinitus nastane. Raziskave so pokazale, da v začetni fazi bolezenskega znaka nastanejo spremembe v čutnih slušnih celicah, in sicer v notranjem ušesu, kjer se mehanska energija zvoka pretvarja v bioelektrično. Ta v nadaljevanju s pomočjo živčnih poti prispe v centre možganov.

Če na začetku vzrok za piskanje v ušesih najdemo v notranjem delu ušesa, se čez nekaj časa proces spremeni. Ker informacija kroži v možganih, ni več odvisna od podatkov iz ušesa. Zato prizadeta oseba šumenje v ušesih bolj doživlja kot dejansko sliši. Zvok ostaja nespremenjen in ne preneha, čeprav bi na primer odstranili živec ali povsem poškodovali uho.

Kako poteka zdravljenje tinitusa?

Pri akutnem tinitusu terapija praviloma vključuje zdravila za spodbujanje krvnega obtoka. Pogosto se uporablja tudi fiziološka raztopina skupaj s kortizonom, kar spodbuja obnovo nežnih slušnih celic v notranjem ušesu. Učinkovita je tudi obravnava s hiperbarično kisikovo terapijo v prostoru z nadpritiskom. In kar je najpomembneje, osebe se morajo v času zdravljenja izogibati obremenjujočemu delu in stresu.

Pri zdravljenju velja pravilo: čim prej, tem bolje. S tem se poveča možnost ozdravitve, saj je kar pri 70 % ljudeh, ki so imeli akutni tinitus in so se že kmalu po pojavu simptomov odpravili k zdravniku, le-ta popolnoma izginil.

Piskanje v ušesih

Če piskanje v ušesih ne pojenja, se čim prej odpravite k zdravniku.

Ko pa zvonjenje v ušesih traja dalj časa, ko gre torej za kronični tinitus, so redni obiski in pregledi pri specialistu otorinolaringologu nujni. Zdravnik bo najprej skušal ugotoviti, ali gre za subjektivni ali objektivni tinitus. Temu sledi avdiološka obravnava, kjer se testira sluh in lokalizira šumenje.

Trenutno ne obstaja nobeno zdravilo, ki bi bilo namenjeno prav zdravljenju tinitusa. Obstaja pa veliko načinov, kako odpraviti in lajšati šumenje v ušesih. Nekateri zmanjšujejo njegovo jakost ali ga celo odpravijo, drugi pa se osredotočajo predvsem na zmanjševanje neprijetnih občutkov.

Izbira zdravljenja je odvisna predvsem od vzrokov nastanka tinitusa ter od vsakega posameznika posebej, saj vsak nekoliko drugače doživlja simptome. Največkrat se zdravljenje osredotoča na terapevtski cilj, kako piskanje v ušesih odmisliti. Ena od uspešnejših terapij je vedenjsko kognitivna terapija, katere cilj je spremeniti odnos in čustveni odziv na tinitus. Na ta način skuša posameznik tinitus sprejeti, usmeriti pozornost drugam in se seznaniti z različnimi sprostitvenimi tehnikami.

Ena od pogosteje uporabljenih in precej uspešnih metod je tudi terapija z zvokom oziroma prekrivanje tinitusa. Zvok se lahko predvaja iz različnih naprav, najpomembneje pa je, da je sproščujoč in pomirjujoč. Dobro poznana in učinkovita je prav tako terapija, ki združuje zvočno terapijo, svetovanje, psihoterapijo in generator šuma (npr. slušni aparat).

Kako si pri lajšanju tinitusa lahko pomagate sami?

Še pred pojavom tinitusa lahko sami veliko naredite v smislu preventive. Če vas vsakodnevno spremlja hrupno okolje, je potrebno uporabljati posebne čepke, s katerimi boste zaščitili notranje uho. Prav tako je pomembno, da se v čim večji meri izogibate stresnim situacijam, saj je prav stres eden izmed pogostih povzročiteljev tinitusa. Pri tem vam preventivno lahko pomagajo tudi različne oblike sproščanja, kot je denimo meditacija.

Pri lajšanju težav sta najpomembnejša redno sproščanje in kakovosten spanec. Če zvečer ne morete zaspati, si lahko pomagate s poslušanjem pomirjujoče glasbe ali zvokov iz narave. Glasba na ta način zvonjenje v ušesih prekrije, zato težave sploh ne zaznavate. Glasbo si lahko predvajate prek zvočnih naprav, lahko pa si priskrbite tudi vzglavnik z vgrajenim zvočnikom.

Slušni aparat proti šumenju v ušesih

V nekaterih primerih se šumenje v ušesih maskira s slušnim aparatom.

Pri odpravljanju težav se lahko vključite v tako imenovane tinitus skupine, kjer se boste s pomočjo posebne terapije naučili različnih postopkov, kako odvrniti pozornost od šumenja in piskanja v ušesih. Če vse zgoraj omenjene tehnike ne pomagajo, si lahko v specializiranih prodajalnah priskrbite posebne naprave, ki s širokopasovnim šumom prekrijejo neprijetne zvoke.

Tinitus večinoma ne predstavlja nevarnega stanja, je pa zato lahko zelo neprijetna težava mnogih ljudi, ki vpliva na kakovost njihovega življenja. Predvsem na začetku je težava precej moteča, zato se ljudje soočajo z nespečnostjo, pomanjkanjem koncentracije in splošno utrujenostjo. Sčasoma pa s pomočjo različnih terapevtskih tehnik tinitus postane znosen in praktično neslišen. Možgani se navadijo na stalno šumenje v ušesih, zato so ga sposobni odmisliti.

Se s tinitusom spopadate tudi vi? Hvaležni vam bomo, če nam svoje izkušnje in morebitne dodatne nasvete za lajšanje simptomov zaupate v komentarju.

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar