5 nasvetov za udobno uporabo slušnega aparata

Ste vedeli, da le nekaj manj kot polovico ljudi, starejših od 60 let, prizadene vsaj delna izguba sluha? Čeprav je naglušnost lahko vzrok za razvoj čustvenih in socialnih težav, je danes stanje na tem področju mnogo boljše, kot je bilo nekoč. Pametni digitalni slušni aparati namreč ljudem omogočajo, da kljub naglušnosti živijo dostojno, kakovostno življenje.

Sodobni slušni aparati omogočajo samodejno regulacijo jakosti zvoka. To pomeni, da tihi zvoki ostanejo slišni, medtem ko se jakost preglasnih zvokov primerno zniža. Novejše izboljšave vključujejo tudi napredne funkcije, s katerimi se zagotovita zaščita sluha pred nenadnimi glasnimi zvoki ter možnost razumevanja govora v zahtevnejših akustičnih razmerah.

V nadaljevanju si preberite, kdaj se je smiselno odločiti za slušni aparat, kako se nanj kar najhitreje privaditi, kako za aparat skrbeti in kako ga pravilno uporabljati.

1. Motnje sluha – kdaj po pomoč?

Vsekakor je najbolje, da se po pomoč obrnete takoj, ko opazite, da z vašim sluhom nekaj ni v redu. Franci Urankar, direktor podjetja AUDIO BM, ki ima v Sloveniji 13 slušnih centrov, svetuje, da preverite sluh, če opazite znake naglušnosti. Običajno so to slabše razumevanje govora ob prisotnosti hrupa ali ko pri pogovoru sodeluje več oseb, zviševanje glasnosti TV sprejemnika in pogosto preslišan telefon.

Motnje sluha

Ko zaznate motnje sluha, obiščete svojega osebnega zdravnika.

Ob vsaki motnji, ki se zdi neobičajna, posvet s strokovnjakom ni odveč. Če težava ostaja dlje časa ali se celo stopnjuje, je še toliko pomembneje, da obiščete zdravnika. Izbrani zdravnik opravi osnovni pregled in v primeru težav bolnika napoti k specialistu otorinolaringologu. »Ob obisku slušnega centra bomo skupaj z vami skrbno izbrali najprimernejši slušni aparat, ga izdelali in prilagodili,« pove direktor.

2. Potrpežljivost, domače okolje in sproščenost

Ob prvih stikih s slušnim aparatom je pomembno, da se nanj navadite v domačem okolju. S pravo mero sproščenosti boste najlažje spoznali prednosti, ki vam jih slušni aparat ponuja. Poiščite miren prostor, namestite si slušni aparat in se tako navadite na novo kakovost zvoka. Tiktakanje ure, šumenje računalnika, piskanje mikrovalovne pečice ali šumenje oblačil se vam na začetku lahko zdijo preglasni, ker jih dalj časa niste dobro slišali. Opazujte svoj glas, pogovarjajte se z različnimi sogovorniki.

»Nekaj časa bo trajalo, da se popolnoma navadite. Slušni aparat nosite čim več ur dnevno in uporabo stopnjujte. Tudi tako, da se gibate v slušno zahtevnejših okoljih, kot je denimo tržnica ob najbolj obiskanem času. Predlagam, da si morebitne težave zapišete in se o njih pogovorite z izbranim slušnim akustikom,« poudari direktor AUDIO BM.

3. Pravilna skrb za slušni aparat

Kadar slušnega aparata ne uporabljate, odprite baterijski predalček. Ne nosite ga v kopalni kadi ali pod prho. Nikoli ga ne dajajte v vodo. Prav tako aparat snemite pred uporabo izdelkov za lase. Če se vaš slušni aparat zmoči, ga ne sušite v pečici in ne premikajte gumbov. Takoj odprite predalček za baterijo in aparat pustite na zraku, da se suši 24 ur.

Skrb za slušni aparat

Naučite se pravilno ravnati s svojim slušnim aparatom.

Slušni aparat oziroma ušesni vložek vsak dan ob koncu uporabe očistite z mehko krpo in ga odložite v etui. Predalček za baterijo naj bo dobro odprt, saj s tem omogočite, da vlaga izhlapi.

4. Preklopite na program “T”

Telefonska tuljavica vam kot dodatna opcija lahko pomaga poslušati na javnih krajih, ki so opremljeni s sistemom indukcijske zanke. Slušni aparat ali govorni procesor polževega vsadka preklopite na program “T”.

5. Svoje težave zaupajte drugim

Redna uporaba slušnega aparata bo v vaše življenje prinesla rutino. »Zaupajte drugim, da imate težave z razumevanjem in jih prosite za potrpežljivost, pozornost in počasnejše govorjenje. Zmanjšajte hrupno televizijo ali radio in k osebi, s katero komunicirate, pristopite bližje. V skupini ljudi se postavite v sredino, v večjih prostorih pa v osredje,« je strnil direktor podjetja s slušnimi centri po vsej Sloveniji.

Franci Urankar - direktor AUDIO BM

Franci Urankar, direktor podjetja Audio BM s 13 slušnimi centri.

Slušni aparati niso tabu, o njih je treba govoriti, saj skrbijo za nemoteno komunikacijo in boljše socialno življenje nasploh. Nekdanja ameriška predsednika Bill Clinton in Ronald Reagan sta slušne aparate uporabljala že med mandatom, kar pomeni, da so negativni predsodki glede uporabe tovrstnih pripomočkov popolnoma odveč.

Če uporabljate slušni aparat, bomo zelo veseli vašega komentarja. Zaupajte nam, kako hitro ste se nanj privadili, ali imate z aparatom morda kakšne težave in kolikšen je njegov vpliv na kakovost vašega življenja.

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar