INTERVJU » dr. Katja Zajko – direktorica podjetja Recosi

»Želimo si, da bi bilo podjetij, ki so družbeno odgovorna in spodbujajo krožno gospodarstvo, še več«

Recosi je edino socialno podjetje v Sloveniji, ki od podjetij in korporacij odkupuje odsluženo računalniško opremo, telefone in tablice, jih celovito obnovi in dalje prodaja vsem, ki želijo pri nakupu privarčevati. Sedež podjetja je sicer na Irskem, kamor se je direktorica in soustanoviteljica podjetja dr. Katja Zajko preselila leta 2014. Dežela čudovite pokrajine in mogočnih gradov jo je navdušila in prevzela. Je pa veliko na poti med Irsko in Slovenijo, saj je zadolžena za razvoj na slovenskem trgu. Podjetje je prisotno tudi v ZDA in na italijanskem ter hrvaškem trgu.


Splet okoliščin je pripeljal do tega, da ste leta 2014 na Irskem ustanovili podjetje Recosi. Ste direktorica in ena od treh soustanoviteljev.

Drži, res je. Pred letom 2014 si niti v sanjah nisem mislila, da me bo pot zapeljala na Irsko, kjer sedaj bivam. Na vodstvenih položajih sem že več kot 12 let. Pred tem, ko smo ustanovili Recosi, sem bila zaposlena v podjetju, ki se je ukvarjalo z okoljsko problematiko. Bili smo tudi člani ene od evropskih mrež socialnih podjetij. V sklopu službe sem veliko potovala po Evropi. Ko sem obiskala irsko glavno mesto Dublin, sem videla, da lahko socialna podjetja delujejo na povsem profesionalen in tržni način. Tega v Sloveniji primanjkuje, saj se tukaj socialna podjetja v glavnem financirajo iz javnih sredstev in projektov, ko pa sredstev zmanjka, pa po navadi zaprejo svoja vrata. Splet okoliščin me je pripeljal do določenih povezav in ustanovili smo podjetje, ki deluje kot socialna franšiza na področju računalniške opreme. Zaposlujemo invalide in težje zaposljive osebe. Ta model smo nato v letu 2017 prenesli tudi v Slovenijo.

Katja Zajko - direktorica Recosi

Katja Zajko, direktorica socialnega podjetja Recosi

Podjetje Recosi je zelo trajnostno usmerjeno, spodbujate krožno gospodarstvo. Želite si, da bi bilo podjetij, ki delujejo in razmišljajo na ta način, še več.

Po vsem svetu je vsako leto preveč zavrženih računalnikov, pametnih telefonov, tablic, monitorjev ipd. Te stvari ne sodijo na odpad, saj je v njih skupek dragocenih materialov, ki se jih da ponovno uporabiti. Dejstvo tudi je, da ti produkti vsebujejo škodljive snovi. Z drugimi besedami to pomeni, da če jih odvržemo na smetišče, smo naredili več slabega kot dobrega. Poleg Slovenije službeno velikokrat potujem v ZDA, Anglijo, Italijo in Nemčijo. Moram reči, da nasploh podjetja v tujini v primerjavi s slovenskimi že razmišljajo drugače. Tu mislim predvsem v smislu, da vso računalniško opremo, telefone in tablice, ki jih ne potrebujejo več, prodajo, in sicer podjetjem, kot je naše. Potem ko stvari odkupimo, jih profesionalno obnovimo, očistimo, če je treba, tudi zamenjamo določene dele. Naši kupci pa so vsi tisti, ki želijo pri nakupu dodatno privarčevati. Mednje sodijo različna podjetja, šole, organizacije in posamezniki. Da, želeli bi si, da bi bilo takšnih podjetij še več. Dejstvo je, da živimo in delujemo v časih, ko je treba izdelke čim dlje časa zadržati v uporabi in s tem posledično zmanjšati prekomerno porabo surovin in množično količino odpadkov. Le naše podjetje je npr. z delovanjem in razmišljanjem na tak način prihranilo že več kot 21 milijonov kilogramov ogljikovega dioksida (CO2).

Odkupujete računalnike, prenosnike, telefone, tablice, ki so stare dve ali tri leta, in potem ko jih obnovite, delujejo še najmanj 10 let.

Marsikdo dvomi v nakup obnovljene opreme, a je kar nekaj dejstev, ki odganjajo odvečni strah. Izdelke kupujemo izključno iz poslovne linije. Z drugimi besedami to pomeni, da so v njih kakovostnejše komponente in materiali. Življenjska doba takšnih stvari je daljša, prav tako je manj možnosti za serijske napake. Te se pri veliko stvareh v večini primerov pojavijo po mesecu, dveh ali treh uporabe, izdelki, ki jih mi odkupujemo, pa so to obdobje že prestali. Dejstvo je, da so na teh izdelkih včasih vidni manjši znaki uporabe (npr. drobne praske), nikoli pa ni opaziti večjih poškodb ali napak. Naj dodam še to, da je vsa naša oprema obnovljena pod standardom PAS 141, kar omogoča, da je varna za nadaljnjo uporabo, prihaja pa v osnovi z 12-mesečno garancijo.

dr. Katja Zajko

»Zaposlujemo več kot 150 težje zaposljivih oseb,« nam je zaupala dr. Katja Zajko.

Ne gre le za nižjo ceno računalniške opreme in ostalih stvari, skrb za okolje, spodbujanje krožnega gospodarstva, ampak gre tudi za socialni čut, za delovna mesta težje zaposljivih oseb in invalidov.

Da, vsa podjetja, organizacije in posamezniki, ki kupujejo pri nas, so družbeno odgovorni, prav tako želijo pomagati socialnemu podjetništvu. V celotni franšizni mreži zaposlujemo več kot 150 težje zaposljivih oseb in invalidov. V Sloveniji recimo 6 oseb, prav tako imamo vsakodnevno na usposabljanjih v Slovenski Bistrici še 3 ali 4 osebe. Veliko sodelujemo z lokalno skupnostjo in občino Slovenska Bistrica. Izvajamo tudi program učne delavnice v sodelovanju z zavodom za zaposlovanje. Pri nas se izobražujejo tudi tuji in domači študenti na področju računalništva.

Intervju z dr. Katjo Zajko je pripravil Sašo Avramovič.

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar