Vitamin E

Skupen izraz vitamin E uporabljamo za množico osmih v maščobi topnih spojin, ki delujejo kot antioksidanti. Večina nas ve, da je E vitamin pogosta sestavina kozmetičnih izdelkov, saj dobro vpliva na kožo, druge njegove funkcije pa so nam precej slabo poznane. Prav zato je tudi malo ljudi, ki bi vitamin E načrtno uživali v obliki prehranskih dopolnil. Običajno to velja zgolj za športnike, ki jim dopolnila predpišejo njihovi prehranski svetovalci. Na srečo je vitamin E prisoten v multivitaminskih tabletah, prav tako pa se nahaja v mnogih živilih, torej ga lahko s pestro in zdravo prehrano ter dodatno vitaminsko tabletko zagotovo zaužijemo dovolj.

Kaj je vitamin E?

Naravni vitamin E se pojavlja v osmih različnih oblikah: alfa, beta, gama in delta tokoferol ter alfa, beta, gama in delta takotrienol. To so antioksidanti, ki jih sintetizirajo samo rastline. Ko jih zaužijemo, se v telesu v tankem črevesju absorbirajo in nato v jetrih predelajo v obliko, ki jo naše telo lahko uporabi, to pa je alfa-tokoferol.

Kemijska formula vitamina E

Na sliki je prikazana kemijska formula vitamina E oz. tokoferola (C29H50O2).

Antioksidanti (vitamin E) varujejo celice rastlin, živali in ljudi pred vplivi prostih radikalov, torej molekul s prostim elektronom, ki celice poškodujejo – zelo burno namreč reagirajo s kisikom. Do takšnih reakcij prihaja v telesu pri pretvarjanju hrane v energijo, prav tako pa je telo izpostavljeno prostim radikalom iz okolja, na primer zaradi onesnaženega zraka, cigaretnega dima ali UV svetlobe. Antioksidanti so edini, ki lahko celice pred temi škodljivimi vplivi zaščitijo.

Funkcije vitamina E

Vitamin E skrbi predvsem za zaščito pred peroksidacijo maščob – ko te oksidirajo, ne nastajajo škodljive snovi. Vitamin E tako pomaga preprečevati številne kronične bolezni. Pomemben je tudi za imunski sitem, za komunikacijo med celicami, celično dihanje, razmerje holesterola in fosfolipidov v membranah, širjenje žil ter preprečevanje krvnih strdkov.

Vitamin E se kot antioksidant povezuje s preprečevanjem in zdravljenjem rakavih bolezni, vplival naj bi na moško spolno zdravje, prav tako pa preprečeval nekatere starostne okvare vida.

Viri vitamina E

Odrasli potrebujejo dnevno 12 mg (ženske) oziroma 14 mg (moški) vitamina E.

Vitamin E se nahaja v naslednjih živilih:

  • Mandlji žitni kalčki,
  • mandlji in drugi oreščki,
  • špinača,
  • rabarbara,
  • sladki krompir, sončnično in druga olja,
  • sončnična in druga semena,
  • avokado,
  • postrvi,
  • rumenjak,
  • olive.

Kadar zaužijemo vitamin E iz nemastnega vira, na primer špinače ali ohrovta, velja vedno dodati nekaj maščobe. Vitamin je namreč topen v maščobi in se brez nje v črevesju ne more dobro absorbirati. Pomanjkanje vitamina E se pogosto pojavlja prav pri ljudeh, ki imajo težave z absorpcijo maščob, posledično pa tudi z absorpcijo vitamina E.

Pomanjkanje in presežek vitamina E

Pomanjkanje vitamina E vodi v propadanje rdečih krvničk, anemije in mišično degeneracijo, pojavljajo se mišični krči, suha koža, izpadanje las, slabo ravnotežje. Precej večja je možnost, da zbolimo za aterosklerozo, rakom, imamo težave z vidom in neplodnostjo, zaradi oslabelega imunskega sistema pa smo bolj dovzetni tudi za okužbe.

Ker je vitamin E topen v maščobi, se iz telesa ne izloča, temveč se nalaga. Presežek je zelo redek, kaže pa se z nevarnimi znaki: nezmožnostjo krvi za strjevanje, povišanim nivojem trigliceridov v krvi, slabšim izločanjem ščitničnih hormonov in onemogočanjem delovanja ter pomanjkanjem vitamina K.

Do presežka normalno ne more priti, saj je s hrano nemogoče zaužiti nevarno vrednost vitamina E, lahko pa ga povzroči prekomerno jemanje vitamina E v obliki tablet, zato se pri teh vedno držimo predpisane količine.

Vitamin E - tablete

Do presežka vitamina E lahko pride s prekomernim jemanjem tablet.

Kakšna je možnost toksičnosti, sicer lahko razberemo iz starega podatka za ZDA za leto 2004: prekomerna količina raznih vitaminov in podobnih dodatkov je bila prijavljena v 62.562 primerih in kar v 80 % je šlo za otroke, stare do 6 let. Tu bi lahko razpravljali o navadi tamkajšnjih staršev, da otrokom redno dajejo vitaminske tablete, brez posvetovanja z zdravnikom. Resnih je bilo 53 primerov in so ogrožali življenje ljudi, umrli so trije, dva prav zaradi zastrupitve z vitaminoma E in D. Leta 2010 je bilo prijavljenih 71.000 primerov predoziranja z vitamini, 15 primerov je bilo resnih, umrl pa ni nihče.

Zakaj je vitamin E tako cenjen v kozmetiki?

Vitamin E - krema Vitamin E velja v kozmetiki za čarobnega, saj poskrbi za celo množico učinkov, ki pomagajo k lepšemu videzu. Dodaja se v kreme in losjone, še bolj pa je priljubljeno olje z vitaminom E. Pri čem vse pomaga?

Vitamin E skrbi za lepo pigmentacijo ustnic in preprečuje napokane ustnice, pomaga pri zdravljenju aken in čisti kožo. Poleg tega celi brazgotine in strije, mehča kožo (tudi grobo kožo komolcev in stopal) in jo odlično nahrani. Prav tako spodbuja in pospešuje rast trepalnic, obrvi in las, pomaga odpraviti podočnjake, preprečuje suhe in »slamnate« lase ter cepljenje konic, skrbi za močne nohte, odpravlja srbečico in bolečine pri dermatitisu …

Olje z vsebnostjo vitamina E, ki ga kupite v lekarni ali drogeriji (v tekoči obliki ali polnjeno v pilule), lahko torej zaužijete ali pa ga vtrete v kožo obraza. Za vsakdanjo nego obraza ga lahko vmešate tudi v druga olja in masla, ki so dobra za kožo – na primer v kokosovo, kakavovo, karitejevo in podobno.

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar