Zaslužek na internetu – kako zaslužiti

Se tudi vi sprašujete, kako zaslužiti preko spleta? Možnosti za zaslužek na internetu je veliko, od vas pa je odvisno, kateri način boste izbrali. Svetujemo vam, da se ne poslužujete hitrih in enostavnih metod, kot je npr. igranje rulete po točno določenem postopku, saj boste po vsej verjetnosti prej ko slej izgubili priigrani denar. Tudi z izpolnjevanjem anket ali s klikanjem na oglase ne boste ravno obogateli. Skratka, zavedajte se, da brez vloženega truda zaslužek preko interneta ne bo prav visok, najverjetneje pa ga sploh ne bo. Če torej iščete hitro pot do dodatnega zaslužka, lahko kar takoj prenehate z branjem.

V kolikor pa vas še vedno zanima, kako zaslužiti na internetu, in ste v projekt pripravljeni investirati nekaj malega denarja in nekoliko več svojega prostega časa, nadaljujte z branjem.

Za zaslužek preko interneta potrebujete spletno stran

Spletni zaslužek Eden izmed najučinkovitejših načinov za zaslužek na internetu je služenje denarja s pomočjo lastne spletne strani. Že prej smo omenili, da boste v projekt morali investirati manjšo vsoto denarja. Čeprav na svetovnem spletu obstajajo strani, kjer si lahko brezplačno ustvarite svojo spletno stran, vam priporočamo, da registrirate domeno in si priskrbite zanesljiv strežnik za gostovanje spletne strani. Strošek ne bo visok, saj registracija domene za eno leto stane približno 10 €, za gostovanje pa boste letno odšteli od 20 € dalje. Pri izbiri domene bodite previdni. Ime domene naj vsebuje besedo ali besedno zvezo, ki bo opisovala tematiko vaše spletne strani. Če boste imeli stran v slovenskem jeziku, registrirajte domeno s končnico .si (lahko tudi .com, .net ali .eu), če pa bo na strani vsebina v angleščini, izberite končnico .com ali .net.

Ker bo zaslužek na internetu pogojen z obiskanostjo vaše spletne strani, vam vsekakor svetujemo, da se, v kolikor vam angleščina ne predstavlja težav, odločite za spletno stran v angleškem jeziku. Mnogo posameznikov, ki jih zanima, kako zaslužiti preko spleta, se usmerja preveč lokalno in s tem zamuja neizmerne možnosti, ki jih nudi globalni trg.

Kako do spletne strani

WordPress CMS Včasih je bil zaslužek preko interneta z lastno spletno stranjo na voljo le spletnim mojstrom in računalničarjem, ki so dobro poznali programski jezik HTML. Danes pa si spletno stran brez večjih težav lahko oblikujejo tudi nepoznavalci programskih jezikov, saj obstajajo različne platforme za vnos in urejanje vsebin. Če se torej sprašujete, kako zaslužiti na internetu, primanjkuje pa vam znanja postavitve spletne strani, nikakor ne obupajte, saj lahko z le nekaj kliki ustvarite popolnoma novo spletno stran s privlačno grafično podobo. Priporočamo vam brezplačno in uporabniku izjemno prijazno platformo WordPress. Gre za sistem za vnos in urejanje vsebin (angl. CMS – Content Management System), katerega lahko namestite preko spletne kontrolne plošče. Če ne veste, kako dostopate do kontrolne plošče, se obrnite na svojega ponudnika spletnega gostovanja. Ko imate sistem naložen, izberete grafično podobo spletne strani in že ste pripravljeni na objavljanje prvih vsebin, ki so za zaslužek na internetu ključnega pomena.

Izbira tematike spletne strani

Izbira tematike Veliko ljudi, ki poskušajo zaslužiti preko spleta, naredi napako že na samem začetku – z izborom napačne tematike oziroma niše. Ker boste morali na spletno stran dodajati unikatno vsebino, vam toplo priporočamo, da se lotite tematike, ki vas zanima. Na ta način ne boste tako zlahka izgubili motivacije za pisanje, ki bi jo v nasprotnem primeru najverjetneje precej hitro. Dobro je, da se tematika lahko poveže z določenimi produkti ali storitvami, saj bo vaš zaslužek na internetu v veliki meri odvisen od oglaševalcev izdelkov in storitev. Če vas na primer zanima kolesarjenje, lahko poleg splošnih člankov o pozitivnih učinkih kolesarjenja, vaših prevoženih poteh, dogodivščinah na poti itd. predstavite določene modele koles in izpostavite njihove prednosti. Tako lahko vaša stran postane zanimiva za podjetja, ki se ukvarjajo s prodajo koles, saj z oglaševanjem svojih produktov na vaši spletni strani lahko privabijo bralce vaših vsebin na svojo spletno stran. Takšni bralci so za podjetja zelo veliko vredni, saj gre za ciljno naravnano skupino, za katero obstaja relativno velika verjetnost, da bodo izdelek kupili. To pa je tudi razlog, da so nekatera podjetja za ciljno usmerjene obiskovalce pripravljena dobro plačati.

Morda se vam na tej točki zdi, da je zaslužek preko interneta povsem enostavno dosegljiv, vendar temu žal ni tako. Do manjših vsot se da priti kar hitro, za večji zaslužek pa je potrebno veliko vloženega časa in truda, stalno učenje in prilagajanje, izpopolnjevanje ter testiranje novih stvari. Pripravljeni morate biti tudi na morebitne padce, ki vas ne smejo odvrniti od vašega cilja. Zdaj, ko poznate osnovno logiko, kako zaslužiti preko spleta, si oglejte različne možnosti zaslužka s pomočjo lastne spletne strani.

Kako zaslužiti na internetu

Oglaševalski sistem Google Adsense

Google AdSense Ko imate postavljeno svojo spletno stran in na njej unikatne ter zanimive vsebine, je zaslužek na internetu mogoč na različne načine. Najpogostejše je služenje denarja po metodi »plačilo na klik« (angl. PPC – pay per click). Priporočamo vam uporabo oglaševalskega sistema Google Adsense, ki samodejno izbere reklamne oglase, relevantne za vašo spletno stran. Vsak obiskovalec, ki bo kliknil na prikazan oglas, vam bo prinesel nekaj denarja. Cene klikov so odvisne od samih lastnosti produktov oz. storitev (npr. klik na oglas za toplotno črpalko vam bo prinesel večjo vsoto denarja od klika na oglas za posteljnino) in od števila oglaševalcev. Če imate spletno stran v slovenskem jeziku, sta vam na voljo tudi oglaševalska sistema Httpool in Central iProm.

Trženje spletnega prostora

Trženje spletnega prostora Druga možnost za zaslužek preko interneta je trženje spletnega prostora. Ko vaša spletna stran postane v očeh bralcev zanimiva, ko ima spletna stran veliko število obiskovalcev, postane zanimiva tudi za podjetja, ki tržijo izdelke ali storitve, o katerih pišete na svoji strani. Tudi v tem primeru ne pričakujte, da bo zaslužek na internetu enostaven in da vas bodo podjetja kar sama zasipavala s ponudbami glede možnosti objave oglasov na vaši spletni strani. Oblikujte privlačno elektronsko sporočilo s priloženo statistiko unikatnega obiska strani, razložite, zakaj bi bilo oglaševanje na vaši strani za določeno podjetje smiselno, nato pa sporočilo pošljite podjetjem, ki bi jih sodelovanje utegnilo zanimati. Lahko zavrtite tudi telefon in se dogovorite za sestanek.

Affiliate – partnerski programi

Partnerski program Ena izmed metod, ki omogoča visok zaslužek preko interneta, je služenje denarja s partnerskim programom (angl. affiliate program). To pomeni, da na svojo spletno stran dodate povezave do izdelkov podjetja, ki nudi partnerski program. Najbolje je, da podrobno opišete določen izdelek, izpostavite njegove prednosti ter v vsebino dodate tudi sliko izdelka, poleg nje pa tako imenovano partnersko povezavo. Če obiskovalec preko povezave pride na spletno stran podjetja in potem izdelek tudi kupi, vi prejmete provizijo od prodaje. Najlepše pri tem pa je, da si sistemi obiskovalce zapomnijo dlje časa, tako da tudi v primeru, če nekdo čez npr. en dan ponovno obišče spletno stran podjetja in izvrši nakup kateregakoli izdelka, vi prejmete določeno provizijo. Zaslužek na internetu preko partnerskih programov je torej odvisen od višine provizije in števila izvršenih prodaj. Višina provizije variira od ponudnika do ponudnika, odvisna pa je tudi od vrste produkta. Nekateri ponudniki ponujajo tudi do 30 % provizije od prodaje.

Vsem, ki vas zanimajo še dodatne podrobnosti, kako zaslužiti preko spleta, v branje priporočamo brezplačno e-knjigo, dostopno na spletni povezavi http://www.zasluzek.org/brezplacna-eknjiga/.

Prav tako vas vabimo, da se na naši spletni strani naročite na prejemanje obvestil o novih nasvetih, saj bomo o spletnem zaslužku zagotovo pisali tudi v prihodnje. Obrazec za prijavo na novice boste našli na dnu strani.

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar