Služenje denarja s partnerskim (affiliate) programom

V času, ko je prostih delovnih mest izredno malo, se vse več ljudi zanima za služenje denarja preko interneta. Načinov za dodatni zaslužek je precej, seveda pa niso vsi enako dobičkonosni.

Nekaj možnosti za zaslužek na spletu smo na kratko predstavili že v prejšnjem članku, danes pa bomo več pozornosti namenili služenju denarja s partnerskim oziroma affiliate programom. Ta metoda med spletnimi mojstri velja za izjemno priljubljeno, saj je ob pravilnem pristopu možen visok dodatni zaslužek.

Kaj je partnerski program?

Partnerski program (angl. Affiliate Program / Affiliate Marketing) je metoda spletnega poslovanja, pri kateri partnerska spletna stran stremi k cilju povezovanja kupcev in prodajalcev. V procesu povezovanja so torej vključeni trije akterji:

  • Ponudnik izdelkov ali storitev – največkrat gre za spletno trgovino
  • Oglaševalec – predstavlja vez med kupcem in prodajalcem
  • Kupec – obišče spletno stran prodajalca preko t. i. partnerske povezave in izvrši nakup

Partnerski program Če se zanimate za služenje denarja na internetu s pomočjo partnerskega programa, boste nastopali v vlogi oglaševalca, torej osebe, ki promovira izdelke in želi na stran prodajalca pripeljati čimveč potencialnih kupcev. To lahko dosežete na različne načine, npr. s promocijo izdelkov na vaši osebni spletni strani ali blogu, s promocijo na socialnih omrežjih (Facebook, Google+, Twitter …) ali s pošiljanjem elektronske pošte.

Partnerski programi običajno delujejo tako, da na začetku sodelovanja prejmete svojo sledilno povezavo, ki z vaše spletne strani vodi na spletno stran prodajalca. V tej povezavi je zapisana unikatna koda, na podlagi katere sistem zazna, da so obiskovalci na prodajalčevo stran prišli preko vaše povezave. Svoje obiskovalce lahko usmerite na spletno stran prodajalca na različne načine, npr. tako, da povezavo vstavite v oglasne pasice, jedro vsebine, slike, na Facebook ali v elektronsko sporočilo. Služenje denarja se prične, ko nekdo, ki preko vaše povezave pride na spletno stran prodajalca, kupi katerikoli izdelek v ponudbi.

Kdo se lahko vključi v partnerski program?

Vsak lastnik spletne strani, ki ga zanima dodatni zaslužek na internetu, se lahko preizkusi v partnerskem programu. Kako začeti? Najprej boste morali poiskati spletno trgovino, ki vam omogoča vključitev v partnerski (affiliate) program. Naj na tem mestu opozorimo, da je zaradi majhnosti slovenskega trga služenje denarja preko interneta obetavnejše za tiste, ki ciljate globalno, torej za lastnike spletnih strani v angleškem jeziku. Vendar to še zdaleč ne pomeni, da s promocijo izdelkov za domači trg ni možno doseči zadovoljivega dodatnega zaslužka. Nekatere spletne trgovine v Sloveniji vam ponujajo kar 30 % provizije od prodaje, upoštevati pa morate tudi precej manjšo konkurenco, kar pomeni, da boste s svojimi promocijami izdelkov lažje prodrli na visoke pozicije Googlovega iskalnika.

Služenje denarja s slovenskim partnerskim programom

Služenje denarja na internetu Primer slovenske spletne trgovine, ki nudi partnerski program z visoko provizijo, s tem pa tudi odlično možnost za služenje denarja na internetu, je Life.si. Spletna trgovina ima razgibano ponudbo izdelkov za dom, zdravje in lepoto, v prodajni program pa so vključili tudi produkte za zabavo. Vsem, ki želijo oglaševati njihove izdelke, je dostopen promocijski material (slike in oglasne pasice različnih dimenzij), partnerski program pa omogoča tudi dober nadzor nad prodajo in izplačanimi provizijami. Dobra stran trgovine je tudi ta, da se v program lahko vključijo tako pravne kot fizične osebe. Precej spletnih trgovin namreč omogoča vključitev v partnerski program le pravnim osebam.

Možnost vključitve v partnerski program omogočajo tudi številna IT podjetja, ki nudijo storitev gostovanja spletne strani. Eno izmed takšnih je npr. podjetje Avant d.o.o., širši publiki bolje poznano pod imenom blagovne znamke NEOSERV.si.

Dodatni zaslužek s tujimi partnerskimi programi

Tuji partnerski programi V kolikor imate spletno stran v angleškem jeziku (oziroma jo nameravate imeti), je možnost za dodatni zaslužek še večja, vendar pa vas opozarjamo, da bo za služenje denarja preko interneta s partnerskim programom potrebno tudi mnogo več časa in truda, po vsej verjetnosti boste morali nekaj denarja nameniti tudi optimizaciji in promociji vaše spletne strani. Med svetovnimi spletnimi mesti, ki imajo razvit partnerski program, so najbolj popularna Amazon, Clickbank in Commision Junction. Pri Amazon.com provizije znašajo od 4 do 8,5 %, odvisno od števila prodanih produktov v enem mesecu. Čeprav se provizije zdijo nekoliko nizke, je zaradi izredno dobre konverzije možen več kot soliden zaslužek.

Nekaj nasvetov za služenje denarja s pomočjo affiliate programov

Torej, odločili ste se, da se boste za morebiten dodatni zaslužek na internetu preizkusili v tako imenovanem affiliate marketingu. Kot smo že omenili, potrebujete svoj prostor na spletu. Ta je lahko brezplačen (blogger.com, wordpress.com, blog.com, weebly.com itd.), vsekakor pa vam priporočamo, da registrirate svojo domeno in zakupite gostovanje, saj nikoli ne veste, kdaj bo ena izmed naštetih brezplačnih strani prenehala delovati.

Ko imate postavljeno spletno stran, je čas za promocijo izdelkov oziroma za pisanje vsebine. Izdelek predstavite tako, da izpostavite njegove prednosti. Navedite težave, ki jih produkt odpravlja, in poudarite, komu je v prvi vrsti namenjen. V vsebino vključite slikovni in video material. Ne pozabite na partnersko povezavo, saj v nasprotnem primeru ne boste prejeli provizij od prodaje.

Zaslužek s pisanjem bloga

Dodatni zaslužek s pisanjem bloga Morda že imate blog, na katerem pišete o svoji priljubljeni tematiki. Pa naj bo to zdravje, lepota, hujšanje, šport, glasba ali morda kaj drugega. Če se zanimate za služenje denarja na internetu, vam lahko na poti do prvega spletnega zaslužka pomaga prav vaš blog. Velika verjetnost je, da obstaja produkt, ki ga lahko umestite v že napisano vsebino.

Primer: Če pišete o zdravju ali lepoti, lahko promovirate zdrave prehrambene izdelke, vitamine, kreme, lake za nohte ali parfume. Če pišete o hujšanju, lahko za dodatni zaslužek v vsebino vstavite slike pripomočkov za krepitev mišic, tehtnic, čajev ali obližev za hujšanje, v posamezne slike pa vgradite sledilne partnerske povezave. Dejstvo je, da skoraj za vsako tematiko obstaja možnost služenja denarja s pomočjo partnerskih programov.

Pomembnost mailing liste

Ne pozabite na mailing listo Zelo pomemben del internetnega marketinga predstavlja izdelava kakovostne mailing liste. Na spletni strani si »rezervirajte« dobro viden prostor za obrazec, preko katerega se bodo obiskovalci lahko naročili na prejemanje novic. Da bodo to dejansko storili, boste morali poskrbeti sami. Najbolje je, da jim za vpis na mailing listo ponudite nekaj v zameno. To je lahko PDF priročnik s koristnimi nasveti, koda za popust pri nakupu, možnost objave članka na vaši spletni strani ipd. Ko boste imeli v svoji bazi veliko elektronskih naslovov, boste za dodatni zaslužek v novice, ki jih boste pošiljali svojim naročnikom, lahko vključili tudi kakšno partnersko povezavo. S povezavami in tudi s pogostostjo samega pošiljanja ne pretiravajte, saj boste dosegli le to, da se bodo prejemniki elektronskih sporočil odjavili z vaše mailing liste.

Naj se služenje denarja preko interneta prične. Prenehajte s prebiranjem neskončnega števila knjig in stopite v akcijo. Poiščite partnerski program, ki najbolj ustreza vašim zahtevam, in pričnite s promocijo še danes.

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar