Zastrupitev z vodo

Ali tudi vi vsak dan popijete veliko vode, ker je to zdravo? Če imate vedno pri sebi stekleničko in vsake toliko naredite nekaj požirkov, da se osvežite, da se vam ne oglaša želodec in nimate suhih ust, je vse v redu. Če spijete naenkrat večjo količino vode, pa se vam lahko pripeti neprijetnost, na katero običajno niti ne pomislimo: zastrupitev z vodo!

Morda se sliši neverjetno, a zastrupitev z vodo ni zgolj teoretična možnost, saj do nje dejansko prihaja tudi v praksi. Prvi simptomi zastrupitve so glavobol, zmedenost, razdražljivost in zaspanost, tem pa se kmalu pridružijo še drugi znaki, kot so slabost, bruhanje in težave z dihanjem.

Potreba po hidraciji in delovanje ledvic

Preveč dobrega ni nikoli dobro, kajti tudi pri koristnih stvareh je potrebno imeti pravo mero. Vsi vemo, da brez vode ni življenja, in uživanje premalo vode hitro privede do izsušenosti. Ta se prične kazati z glavobolom in omedlevico, konča pa lahko tudi s smrtjo.

Verjetno vam je znano, da naj bi na dan spili od dva do tri litre vode. Toda količino popite vode je potrebno tudi prilagajati – telesni masi, fizični aktivnosti, temperaturi telesa in temperaturi okolja. Povsem normalno je, da odrasel moški z osemdesetimi kilogrami potrebuje dnevno več tekočine kot majhen otrok. Prav tako moramo popiti več vode, kadar se ukvarjamo s športom in se zavoljo tega metabolizem pospeši, hkrati pa se še potimo. In enako velja za vroče poletne dni. Voda je bistvena, da ne pride do izsušitve in da se telo lahko sproti hladi.

Pitje vode

V vročih poletnih dneh je potrebno spiti več vode, a vendar ne smemo pretiravati.

Kdaj pa je vode preveč? Zdrave ledvice odraslega človeka načeloma »predelajo« od 800 do 1000 mililitrov vode na uro, vendar vsekakor ne gre pričakovati, da bi s takšnim ritmom delovale ves čas in bi torej lahko popili 24 litrov na dan. Zastrupitev z vodo tvegamo že pri petih litrih. Liter na uro se načeloma sliši veliko, a če imate z ledvicami težave, se ta količina hitro zniža, manjša pa je tudi pri otrocih. Na delovanje ledvic lahko vpliva marsikaj in tako lahko njihova slabša zmogljivost privede do prevelike količine vode v telesu. Še hitreje pa do nižje učinkovitosti ledvic pride, če zaužijemo preveč vode.

Kaj se zgodi, če popijemo preveč vode?

Kadar zaužijemo veliko vode v kratkem času, se v telesu poruši ravnovesje elektrolitov. Vode je preveč, elektroliti pa so prekomerno razredčeni. To vpliva na mnogo fizioloških procesov, zaradi premalo elektrolitov pa so najbolj na udaru možgani. V njihovih funkcijah pride do motnje, zaradi katere lahko pride do trajne prizadetosti možganov ali celo smrti.

Kadar se zastrupitev z vodo opazi pravočasno, je seveda prizadeti osebi še mogoče pomagati. Potrebna je hospitalizacija in intravenozna terapija z elektroliti, z zdravili za uravnavanje krvnega tlaka (zniževanje) ter delovanje ledvic, prav tako pa so potrebni tudi klasični diuretiki.

V katerih primerih se najpogosteje pojavi zastrupitev z vodo?

Znanih je nekaj medijsko odmevnih primerov. Do zastrupitve z vodo naj bi prišlo pri znanem vizualnem umetniku Andyju Warholu, in to celo v času, ko je bil hospitaliziran. Preveč tekočine so mu dajali ravno v bolnišnici. Prav tako je bil pred približno petnajstimi leti medijsko opažen primer igralca Anthonyja Andrewsa, ki je v času vaj za muzikal popil do osem litrov vode na dan, padel v nezavest in preživel na intenzivni negi kar nekaj dni.

Andy Warhol

Andy Warhol, umetniški ustvarjalec, se je v času hospitalizacije zastrupil z vodo.

Zastrupitev z vodo je zelo pogosta tudi pri maratoncih. Ti se med tekom potijo in si želijo osvežitve z vodo, da ne bi prišlo do dehidracije. A ker se zaradi napora delovanje ledvic takoj poslabša, jim grozi zastrupitev. Raziskava na Bostonskem maratonu je pokazala, da kar 13 % maratoncev priteče v cilj  prekomerno hidriranih. Zato je zdravstveno osebje na maratonih usposobljeno za prepoznavanje zgodnjih znakov zastrupitve z vodo, ki se pogosto kažejo z omedlevico. Prav tako se na mnogih maratonih tekače pred in po tekmi stehta – višja telesna teža ob koncu teka je lahko že znak za zaskrbljenost.

Med bolj znane dejavnike tveganja sodi tudi uživanje drog, pri katerih se poveča potreba po uživanju vode, kamor spada predvsem MDMA oziroma ekstazi. In nenazadnje tudi zdravljenje mačka zaradi alkohola, ob katerem skušamo telo prečistiti z vodo, ledvice pa so še nekoliko oslabljene in nepripravljene na polno zmogljivost, lahko vodi v zastrupitev z vodo.

Kaj pa preventiva?

Piti je treba po pameti. Običajno dva do tri litre dnevno, ob povečani vročini (zunanji ali ob višji telesni temperaturi zaradi bolezni) pa nekoliko več. Pri športu velja pravilo, da kolikor z znojem in urinom izgubimo, toliko nadomestimo. Seveda se pri tem pogosto pojavlja težava, da je količino izločene tekočine iz telesa težko oceniti.

Da se zastrupitev z vodo ne bi pojavila, je najbolje, da pri športu in tudi v poletni vročini uživamo športne napitke, ki vsebujejo veliko različnih soli oziroma elektrolitov. Na voljo so tako športni napitki v praških, ki jih mešamo z vodo, kot pripravljeni napitki in koncentrati v obliki gelov. Če pijemo veliko, ni pri odrasli osebi nič narobe, če poleti spije tudi kakšno pijačo, ki je hkrati diuretik – na primer pivo ali kava.

Sicer pa lahko hitro ugotovimo, ali smo spili preveč, če med uriniranjem opazujemo barvo urina. Ta mora biti svetlo rumena. Temen urin priča o pomanjkanju vode, kadar je že skoraj brezbarven, pa moramo z uživanjem vode takoj prenehati. Če bomo nadaljevali, nas lahko hitro doleti zastrupitev z vodo in kar nekaj neprijetnih dni v bolnišnici, da o čem hujšem niti ne razmišljamo …

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar