Chia semena – zakladnica koristnih sestavin

Tisto, kar poznamo pod imenom čia ali chia semena, so semena oljne kadulje (lat. Salcia hispanica). Enoletna rastlina, ki ima svoje korenine v osrednji in južni Mehiki, je visoka največ en meter in ima do osem centimetrov dolge ter do 5 centimetrov široke liste. Ime rastline je povezano z njenim indijanskim oziroma azteškim imenom ‘chian’. Beseda zelo primerno njenim značilnostim, tako kot v slovenščini, oljno kaduljo označi kot oljnato.

V nadaljevanju si oglejte, katere koristne snovi vsebujejo chia semena in kje vse jih lahko uporabite.

Vsebnost chia semen

Chia semena - vsebnost Če primerjamo različne raziskave, so rezultati nekoliko različni, vendar ne toliko, da bi lahko trdili, da katera od raziskav posebno izstopa. Nenasičene maščobne kisline v semenih dopolnjuje visoka vsebnost vlaknin in mnogih koristnih sestavin. Prav vse raziskave so pokazale, da chia semena vsebujejo kar do 30 % olja, to pa vsebuje veliko količino maščobnih kislin omega-3, omega-6 in omega-9. Nekaj je tudi nasičenih maščobnih kislin. V 100 gramih semen je približno 40 g ogljikovih hidratov, nekaj več kot 15 g beljakovin, veliko železa, magnezija, kalija, kalcija, fosforja in cinka.

Semena naj bi pomagala uravnavati telesno težo, raven krvnega sladkorja, pomagala pri izločanju odpadnih snovi iz telesa, izboljševala prebavo, koristila srcu in izboljševala možganske funkcije. Ker vsebujejo tudi antioksidante, zavirajo staranje organizma in nastanek različnih bolezenskih stanj, ki so posledica prostih radikalov.

Chia semena lahko uporabite namočena, suha ali mleta

Oljna kadulja se danes goji predvsem za pridelavo chia semen. Uporaba teh drobnih črnih, sivih ali rjavih semen ovalne oblike je izjemno raznolika. Največkrat za chia semena recepti sploh niso potrebni, saj jih lahko čisto preprosto (suha, namočena ali mleta) primešamo tako rekoč vsaki jedi, h kateri se nam po lastnem okusu podajo.

Chia semena - uporaba Uporaba chia semen je zelo široka, navadno pa jih pojemo bodisi v obliki zmletih suhih semen bodisi kot cela semena, ki smo jih prej namočili. Namočimo jih lahko v različno hrano, na primer v jogurt,  mleko, vodo, sokove … in jih uporabimo kot vezivo ali gostilo, saj vpijejo vlago. Seveda jih lahko dodamo tudi nenamočena, na primer na solato, ali pa jih kalimo in uporabljamo kalčke.

Suha chia semena lahko tudi zmeljemo in uporabimo kot moko oziroma kašo. V takšni obliki so izjemno primerna kot gostilo za različne jedi, lahko pa jih uporabljamo tudi za peko.

Chia semena spadajo med tako imenovana superživila, saj imajo za človeka izjemno veliko koristnih sestavin, obenem pa ne vsebujejo glutena in imajo nizek glikemični indeks.

Uporaba chia semen

Naj vam naštejemo nekaj primerov, kako lahko v svojo prehrano vključite chia semena.

Suha cela semena

 • Suha chia semena primešajte jih jogurtu, kosmičem ali kakšnemu drugemu zdravemu zajtrku ali malici
 • dodajte jih v juhe ali enolončnice
 • potresite jih po solati
 • dodajte jih praženi zelenjavi
 • uporabite jih pri peki peciva (podobno kot npr. mak), kruha in piškotov
 • primešajte jih v različne namaze
 • uporabite jih pri izdelavi smoothiejev

Namočena chia semena

 • namočite jih v vroče mleko, kokosovo ali sojino mleko in pojejte kot kašo ali puding
 • dodajte jih stepenim jajcem, namakajte 10 minut, po želji dodajte mleko in specite omleto
 • namočite jih v sadni sok in z njimi obogatite različne sladice ali pecivo
 • namočite jih v različne tekočine in jih nato uporabite pri peki peciva
 • namočite jih v mleko in dodajte krompirjevemu pireju

Semena lahko namakate različno dolgo. Če jih boste namakali dlje časa, na primer čez noč, bodo postala podobna želatini, tako da jih lahko uporabite pri peki različnih biskvitov, peciva, kruha ipd.

Mleta chia semena

 • namesto moke jih dodajte v testo za palačinke
 • dodajte jih v namaz za potice ali zavitke
 • nadomestite del moke pri peki kruha z mletimi semeni
 • dodajte jih v testo za piškote
 • zmešajte pražena mleta chia semena, cimet in med, ter zmes uporabite kot podlago za pite
 • dodajte jih mletemu mesu z začimbami, ki ga uporabite za polpete, mesne kroglice ali polnjeno zelenjavo (papriko, paradižnik …)
 • dodajte jih različnim namazom
 • uporabite jih kot dodatek k mesnim ali zelenjavnim omakam za testenine (npr. bučke, jajčevci, cvetača, brokoli in mleta semena)

Superhrana - chia semena Našteli smo le nekaj različnih možnosti, seveda pa lahko chia semena uporabite tudi drugače. Najpomembnejše pri vsem je, da so semena zdrava in polna hranil, ki jih naše telo nujno potrebuje.

Kljub temu ne pozabite, da ne chia semena ne katera koli druga tako imenovana superhrana ne dela čudežev, je pa zelo priporočljivo, da za zadostne količine hranil poskrbite s kakovostno hrano. Če temu dodate še vsakodnevno gibanje in zdrav življenjski slog, je kombinacija zanesljivo prava.

Ali uporabljate chia semena tudi sami? Podelite svoje recepte z nami in ostalimi bralci.

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar