INTERVJU » mag. Darja Potočnik Benčič – predsednica Lekarniške zbornice Slovenije

Pripravljeni na vse: Zakaj je potovalna lekarna obvezna oprema na dopustu?

Sproščen oddih brez skrbi za zdravstvene težave je ključnega pomena za popolno poletno doživetje. »Z ustrezno založeno potovalno lekarno se ne boste le hitro in učinkovito odzvali na nevšečnosti, temveč bo tudi vaš dopust precej manj stresen,« opozarja mag. Darja Potočnik Benčič, predsednica Lekarniške zbornice Slovenije. Z njo smo se pogovarjali o tem, kako je ob pripravi na počitnikovanje treba imeti v mislih tudi zdravstveni vidik.

Katere napake po vaših opažanjih Slovenci običajno delamo pri pripravi potovalne lekarne? Ali v tem pogledu na dopust odhajamo dovolj pripravljeni?

Opažamo, da se ljudje sploh ne pripravijo. Potovalna oziroma počitniška lekarna mora biti vaš reden spremljevalec na dopustih oziroma potovanjih. Predvsem v državah, kjer lekarne niso dobro založene ali pa je zdravstvena infrastruktura nekoliko slabša. Predstavljajte si, da vas na samotnem otoku piči komar in dobite alergijsko reakcijo. Nič kaj prijetno, kajne?

Kaj vse je treba upoštevati pri pripravi? Kako pristopiti čim bolj sistematično?

Z načrtovanjem si prihranite levji delež dela in predvsem preglavic. Zdravila hranite v torbici, nedostopno otrokom, ki jih ščiti pred svetlobo, toploto in vlago, ter v izvirni embalaži z navodili za uporabo. Vedno preverite rok uporabe. Z zdravili s pretečenim rokom uporabe si lahko situacijo le še poslabšate. Čim bolj upoštevajte posebne zahteve shranjevanja.

Kaj vse bi po vašem mnenju moralo biti v prav vsaki potovalni lekarni?

Ključno je zavedanje, da imate na razpolago vsa ustrezna zdravila in pripomočke za morebitne zdravstvene težave med potovanjem. Nekaj je »standardnih«, nekaj specifičnih za vsakega človeka. Posvetujte se z zdravnikom glede zdravil na recept in pridobite ustrezna dovoljenja za potovanja v tuje države. Prva pomoč je seveda pomemben del potovalne lekarne in naj vključuje sterilne obveze, obliže, razkužilo, termometer in druge osnovne pripomočke. Za zdravljenje prehlada in simptomov, kot so vneto grlo, kašelj in zamašen nos, priporočamo ustrezen izbor zdravil. Za lajšanje povišane telesne temperature in bolečin so koristne tablete ali sirupi, ki so najbolj preproste za uživanje.

Omenili ste, da na marsikateri počitniški destinaciji v bližini ni zdravstvenih institucij in lekarn. Kaj svetujete v takem primeru?

Že z manjšim naborom si lahko naredite veliko uslugo. Vselej je priporočljivo imeti pri roki zdravila za prebavne težave, kot so zaprtje ali driska, in rehidracijski prašek za obnavljanje izgubljenih mineralov ob driski ali bruhanju. Poleg tega je smiselno vključiti sredstva za alergijske reakcije, tablete proti slabosti, okužbe spolovil in/ali sečil ter pripomočke za ustno higieno. Ker poletje in visoke temperature trkajo na vrata, ne pozabite na zaščito pred soncem, vključno s kremami z visokim zaščitnim faktorjem, nego po sončenju in morebitnim zdravljenjem opeklin. Seveda pa potovalno prilagodite glede na potrebe in starostne skupine družinskih članov ter se posvetujte z zdravnikom za dodatna priporočila glede varne in učinkovite potovalne lekarne.

Slovenci v zadnjih letih radi potujemo, tudi na t.i. »eksotične« destinacije izven Evropske unije. Kaj svetujete popotnikom?

Nekaj mesecev vnaprej se pozanimajte o predvidenih potrdilih s strani vašega osebnega zdravnika za morebitne carinske omejitve. Poskrbite za zadostno zalogo zdravil za celoten čas potovanja in dodaten čas v primeru nepredvidenega podaljšanja. Še pred začetkom priprave poskrbite za ustrezno urejeno zdravstveno zavarovanje (ne pozabite zdravstvene kartice) in morebitna dodatna zavarovanja, cepljenja, potrdila in podobno.

Preverite tudi informacije o zdravstveni oskrbi na ciljni destinaciji, sploh če jemljete zdravila na recept in lahko pride do poslabšanja zdravstvenega stanja.

Kaj svetujete družinam, ki se na počitnice odpravljajo z otroki?

Primarno poskrbite za ustrezno prehrano in telesno higieno glede na destinacijo potovanja. Upoštevajte tudi pravilno zobno higieno in pazite na zadostno količino popite vode, še posebej v vročem vremenu. Morda boste potrebovali tudi sterilizator za vodo in termoposodo. V potovalno lekarno vključite vrečke za rehidracijo, zdravila za zniževanje telesne temperature in lajšanje bolečin. Dodajte tudi sirup za zdravljenje alergij in blažitev srbenja po piku insektov.

Večina Slovencev bo tudi letos obiskala hrvaško obalo, kjer se v poletnih mesecih temperature redno povzpnejo do 40 stopinj Celzija. Na kaj naj bodo pozorni starši?

Otroke morajo zaščititi pred prevelikim izpostavljanjem vročini. Izogibajte se soncu med 10. in 16. uro, uporabljajte UV-zaščitna oblačila, pokrivala in sončno kremo z zaščitnim faktorjem. Poskrbite tudi za ustrezno zaščito med kopanjem in uporabo primernih plavalnih pripomočkov in igrač. Pri majhnih otrocih je zelo smiselno imeti zdravilo proti morebitnim vročinskim krčem. V lekarno dodajte še fiziološko raztopino za čiščenje nosu, dekongestivne kapljice za nos, dovolj plenic, vlažilne robčke, mazilo za nego kože na ritki, mazilo za vnetje kože na ritki ter termometer. Pri pripravi potovalne lekarne in skrbi za varnost otroka se je priporočljivo posvetovati tudi s pediatrom.

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar