Čiščenje in odmaševanje odtokov

Odmaševanje odtokov v kuhinji in kopalnici je lahko kar zajeten zalogaj, saj se zamašene odtočne cevi ne vdajo zlahka. Vanje namreč spuščamo najrazličnejše stvari: v kuhinji so to navadno ostanki hrane, maščoba, detergenti, odpadna voda iz pomivalnega stroja, v kopalnici pa predvsem lasje, mila, praški in podobne ne ravno prijetne snovi.

Odločili smo se preveriti, katera od metod je najučinkovitejša oziroma kako odmašiti odtok brez pomoči strokovnjaka. Preizkusa smo se lotili po načelu “naberi čim več idej in jih preizkusi”, zato smo izbrali naslednje načine:

  • pripravki, ki so na voljo v trgovinah
  • vakuumski odmaševalec
  • cev/kabel za čiščenje
  • visokotlačna cev za čiščenje
  • vodni sesalnik
  • čiščenje odtokov s sodo bikarbono in kisom
  • mentolovi bomboni in kola

Kupljena kemična sredstva za odmaševanje odtokov

Čistilo za odmaševanje odtokov Ker nas oglasi zasipavajo z najrazličnejšimi “čudežnimi” tekočinami, geli in podobnimi pripravki, smo se najprej posvetili industrijsko pripravljenim izdelkom za odmaševanje odtokov.

Ne bomo se ukvarjali s posameznimi znamkami, lahko pa potrdimo, da pri manjših zamašitvah delujejo, pri večjih pa so precej neuspešni. Na izdelkih je navadno navedeno, da lahko v ceveh ostanejo tudi čez noč, a v našem primeru se je tudi to izkazalo za neuspešno. Poleg tega je treba opozoriti, da je odmaševanje odtokov s takšnimi kemikalijami izjemno škodljivo za okolje in uporabnika, zato se raje odločite za kakšno drugo sredstvo.

Mehansko čiščenje odtokov

Vakuumski odmaševalec

Med bolj uporabne metode sodi mehansko odstranjevanje nesnage, ki je zamašila odtočne cevi. Čiščenje in odmaševanje odtokov z vakuumskim odmaševalcem je precej uspešno, če ste dovolj vztrajni, seveda. Včasih namreč lahko traja kar nekaj časa, preden zamašek popusti. Potrebne je tudi nekaj fizične moči in če gre vse po sreči, je po približno 15 minutah odtok odmašen.

Cev za odmaševanje odtokov

Odgovor na vprašanje, kako odmašiti odtok, je lahko tudi preprosta naprava, ki se najpogosteje skriva pod imenom cev ali kabel za odmaševanje. Cenovno precej ugodna stvarca z zobci ali kaveljčki na koncu se vstavi v odtok, potisnete jo, kolikor daleč je mogoče, nato pa jo zavrtite, malce podrezate in potegnete ven. Od dolžine cevi je odvisno, kako daleč boste z njo segli, navadno pa so cevi za čiščenje odtokov dolge vsaj nekaj metrov. Odmaševanje odtokov na ta način ni vedno najbolj prijetno, saj s kablom iz odtoka potegnete vse tisto, kar je cev zamašilo. Po drugi strani pa s tem jasno vidite, kaj je povzročilo težave, in se v prihodnje takim stvarem izognete.

Visokotlačna cev za čiščenje odtokov

Visokotlačna cev za odmaševanje odtokov Nekoliko bolj sofisticiran mehanski odstranjevalec je visokotlačna cev za odmaševanje odtokov. Nekaj metrov dolgo cev vstavite v odtok, drugi konec pa namestite na pipo v kopalnici ali kuhinji in odprete vodo. Iz visokotlačnih šob na koncu cevi škropi voda, ki odstrani zaporo v cevi in celotno cev očisti. Sistem je nekoliko dražji (od nekaj deset do več kot sto evrov), je pa izjemno učinkovit.

Vodni sesalnik

Precej dobro naj bi se obneslo tudi odmaševanje odtokov z vodnim sesalnikom. Smiselno je, da najprej “zmehčate” zamašek z nekim drugim sredstvom – primerno je čiščenje odtokov s sodo bikarbono in kisom – nato pa razrahljan zamašek posesate z vodnim sesalnikom.  Nekateri čez cev sesalca namestijo krpo, da umazanije ne potegne v sesalec. Pomembno je tudi, da pri tem zamašite vse druge odtoke (tudi odtok pomivalnega stroja), da aparat ne sesa zraka iz njih, ker potem čiščenje ni učinkovito.

Čiščenje in odmaševanje odtokov s sodo bikarbono in kisom

Čiščenje odtokov Veliko ljudi zanima, kako odmašiti odtok z naravnimi sredstvi. Za najbolj učinkovito se je izkazala uporaba sode bikarbone in kisa, saj je mešanica delovala odlično. In kako se lotiti odmaševanja? Povsem preprosto: v odtok najprej stresete nekaj žličk sode bikarbone, nato jo prelijete s kisom, obnese se menda tudi mešanica kisa in vode. Do reakcije pride v trenutku. Mešanico pustite v ceveh, dokler je potrebno, lahko tudi čez noč. Nato v odtok zlijte vrelo vodo, ki čep odplakne. Takšno odmaševanje odtokov lahko ponovite večkrat – tudi preventivno oziroma za sprotno čiščenje.

Nekateri se zadeve lotijo tudi tako, da v večjo posodo najprej dajo nekaj žličk sode bikarbone, ki jo prelijejo s približno 2 dl mešanice kisa in tople vode, ter nato vse skupaj čim hitreje zlijejo v odtok in pustijo delovati. Pri tem pa je treba upoštevati, da se mešanica izjemno peni, zato pazite, da je posoda dovolj velika.

Med relativno naravne načine lahko uvrstimo tudi odmaševanje odtokov z mentolovimi bomboni in kolo (če dopuščamo, da so v njih naravne snovi). Najprej vse odduške (ne pozabite na aparate) dobro zaprite, sicer vam bo pena “udarila” ven skozi vse odtoke. Nato v odtok najprej vrzite pest bombonov in jih prelijte s kolo. Zamašite tudi ta odtok. Nastane močna reakcija, ki premakne čep ali pa ga vsaj dodobra razrahlja.

Kombinacija preventive, naravnih sredstev in mehanskega čiščenja

Odmaševanje odtoka Kot vedno tudi za odmaševanje odtokov velja, da je za čiste cevi najpametneje poskrbeti s preventivnimi ukrepi. Pazite torej, kaj vse spuščate v odtok. Večjim koščkom lahko dostop preprečite z zaščitnimi mrežicami, ki so zelo koristne tudi za zadrževanje las, ki običajno zamašijo odtoke v kopalnici. Izogibajte se tudi zlivanju maščob v odtoke (odpadno jedilno olje ne sodi v stranišče, temveč v kozarec/plastenko in na deponijo). Veliko boste dosegli tudi z rednim čiščenjem, na primer s sodo bikarbono in kisom.

Če pa že pride do zamašitve, potem je čiščenje oziroma odmaševanje odtokov najbolj učinkovito, če najprej v odtok zlijete neko sredstvo, ki bo čep nekoliko razrahljalo (navadno bo to že samo na sebi zadostovalo), nato pa zamašeni del še mehansko očistite, na primer z vakuumskim odmaševalcem ali cevjo za odmaševanje.

Če tudi to ne deluje, pa seveda ostaja le ena rešitev. Prenehajte se spraševati, kako odmašiti odtok, in raje pokličite vodovodarja, ki se bo dela lotil profesionalno.

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar