Kako izbrati pravega osebnega »coacha«?

Vsak izmed nas se kdaj znajde na točki, ko mu v življenju primanjkuje motivacije. To se odraža v slabih odnosih z ljudmi tako v zasebnem kot tudi v delovnem okolju. Pri razreševanju takšnih in podobnih situacij vam lahko pomaga coach (trener). To je oseba, ki posamezniku pomaga na poti do uresničitve njegovih ciljev. Kot učinkovita metoda učenja in soočenja s spremembami je coaching po svetu prisoten že več kot 40 let, v poslovnem svetu pa približno 20 let. Vedno bolj priljubljen v zadnjih letih postaja tudi v slovenskem prostoru, zato smo za vas pripravili nekaj nasvetov o tem, na kaj morate biti pozorni pri izbiri pravega coacha.

Pozanimajte se o metodi coachinga

Do danes se je razvilo več različic coachinga, ki ga v grobem delimo na poslovni in osebni coaching. Gre za nekakšno strategijo in obenem strokovno pomoč, ki pomaga posameznikom ali podjetjem, da z lastnim razmišljanjem in razvojem dosežejo različne izboljšave.

Pri osebnem coachingu trener v pogovoru s posameznikom ugotavlja njegove še neizkoriščene možnosti, potenciale in ovire, ki ga ovirajo na poti do uspeha v življenju. »Coaching ni enak motivacijskemu treningu, ampak se za njim skriva trdo delo na samem sebi. Če namreč želiš doseči spremembe v svojem življenju, potem se moraš lotiti dela s svojo notranjostjo,« poudarja Lucija Smolnik, edina certificirana trenerka programa Boba Proctorja Thinking Into Results pri nas. Njen program se od preostalih metod coachinga razlikuje v tem, da združuje vse ravni posameznika – um, čustva in njegovo duhovno plat. »Za doseganje velikih sprememb je pogosto treba zapustiti svojo cono udobja, in prav tukaj, če pozornost namenjaš zgolj eni od ravni, lahko prihaja do neskladij in prej ali slej naletiš na ovire, ki jih ne znaš premostiti.«

Lucija Smolnik

Lucija Smolnik je certificirana trenerka priznanega programa coachinga.

Program Boba Proctorja temelji na 12 lekcijah, v okviru katerih se posameznik nenehno sprašuje, kdo pravzaprav je in česa si želi. Poleg tega spozna, kaj ga ovira na poti do cilja, in se nauči močnih orodij, s katerimi lahko doseže svoje želje.

Zastavite si cilje, ki jih nameravate uresničiti s pomočjo coacha

Zapomnite si, da coaching uči ciljno usmerjeno razmišljanje, postavljanje pomembnih ciljev in tudi učinkovito strategijo, ki vodi do njihove uresničitve. Coach je oseba, ki posameznika ves čas spodbuja, da verjame v zastavljene cilje. Toda zgolj doseganje ciljev človeka dolgoročno ne more osrečiti. Pomembno je, da najgloblji in najtrajnejši občutek izpolnitve izvira iz spoznanja, da bo človek boljši s tem, ko bo premagal ovire na poti do ciljev.

Smolnikova je prepričana, da lahko z doslednim upoštevanjem napotkov coacha vsakdo doseže zastavljeni cilj. Pomembno pa je tudi, da coach resnično verjame v to, kar predaja drugim. »Kar učim druge, živim tudi sama. Vsak dan uresničujem svoje ideje,« poudarja sogovornica, ki je sama dokaz za to, da program resnično deluje, saj se je z izvajanjem programa tudi sama osebnostno in poslovno močno razvila.

Med vami in coachem naj se čuti pozitivna energija

Zavedajte se, da gre pri coachingu za zelo pomemben in intimen odnos. Zato se prepričajte, da je med vami in vašim coachem dobra povezava. Zaradi zaupanja, ki ga bosta zgradila, bosta lažje prišla do pozitivnih rezultatov.

Vprašanja, ki vam jih bo zastavljal coach, vas bodo spodbujala k razmišljanju, iskanju še neodkritih zmožnosti in strategij. Ne pričakujte, da vam bo predlagal rešitev ali podal predloge, ker tega ne bo storil. Njegova naloga je predvsem, da v vas spodbudi miselni proces, s katerim sami pridete do rešitev. Tega se še predobro zaveda tudi Smolnikova: »Verjamem, da vse, kar človek potrebuje, že ima v sebi. Vse, kar mora storiti, je, da to razume in razvija svoje potenciale ter se odloči, da bo resnično živel življenje, ki mu je všeč in ki si ga zasluži.«

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar