Kako premagati strah pred javnim nastopanjem

Najbrž smo se prav vsi že soočili s posebnim občutkom, ki mu najpogosteje rečemo trema ali strah. Ko moramo stopiti pred večjo skupino ljudi, se navadno počutimo natanko tako, kot smo se pred prvim nastopom v osnovni šoli. Posebno občutje, ko se zdi, da smo popolnoma razgaljeni in ranljivi, je nekaj povsem običajnega, celo biološko pogojenega. Raziskave kažejo, da se s takšnim nelagodjem pred javnim nastopom sooča kar 80 % ljudi. Verjetno je ravno zato toliko različnih razlag o tem, kako premagati strah pred javnim nastopanjem ali ga vsaj toliko omejiti, da lahko nastop izpeljemo, kot smo si zamislili.

Različni nasveti o tem, kako tremo preprečiti, izhajajo navadno iz vzrokov, zaradi katerih se ta sploh pojavi, zato je najbolje, da najprej pojasnimo izvor občutja, ki mu pravimo trema pred nastopom.

Kako premagati strah

Pradavni vzroki za tremo pri sodobnem človeku

Kadar smo postavljeni pred izziv oziroma potencialno neprijetno situacijo, se naše telo kljub tisočletjem evolucije še vedno odzove nenavadno prvinsko: pojavi se trema ali celo strah. Biološko in evolucijsko gledano je takšno občutje dobro, saj je temelj preživetja. Strah in trema živo bitje namreč pripravita na določeno situacijo, ki je lahko potencialno nevarna – in upoštevanje tega strahu je v preteklosti pomenilo preživetje. Kljub temu, da danes naše preživetje ni neposredno odvisno od uspešnega soočanja z “nevarnimi” situacijami, pa mnogi strokovnjaki opozarjajo, da je to še kako pomembno.

Strah se pojavi, ker se bojimo odziva okolice, ker se bojimo pokazati, da smo zmotljivi in da ne obvladamo popolnoma vsega. Če je naša samopodoba že tako šibka, se ob takšnih situacijah fizičen odziv še stopnjuje. A ravno takšen primaren odziv na potencialno nevarno situacijo nas lahko spodbudi in ne uniči. Zato je temeljno vprašanje kako premagati strah pred javnim nastopanjem oziroma kako ga uporabiti sebi v prid, in ne kako se znebiti treme popolnoma in za vedno. Zmerna trema namreč pozitivno vpliva na nas, je neke vrste pozitiven stres, ki nam pomaga, da se na nastop dobro pripravimo in se resnično posvetimo temu, kaj bomo pokazali.

Strah občutijo tudi otroci Strah oziroma trema je pravzaprav odziv našega telesa, ki zažene dodatne sile, ko se pojavijo naporne okoliščine, da bi se z njimi soočilo. Pri večini ljudi to pomeni, da se organizem pripravi na povečano porabo kisika, zato srce pospešeno bije, dihanje je hitrejše in neenakomerno, mišice so napete. Pojavi se potenje, razširijo se zenice, pogosti znaki so tudi tresenje, rdečica, potne in hladne roke, neprijeten občutek v želodcu in splošno občutje tesnobe. Tak fizičen odziv navadno spremljajo še negativne misli. Če želimo, da bo naš nastop uspešen, moramo tremo sprejeti in jo hkrati toliko omejiti, da njeni znaki ne ovirajo našega nastopanja.

Kako uspešno premagati strah pred javnim nastopanjem

Premagovanja treme se lahko lotimo na različne načine, ki jih lahko razdelimo na dve glavni skupini: lahko se lotimo vzrokov ali pa odpravljamo njene posledice.

S homeopatijo nad tremo pred nastopom

Gelsemium pomaga odpraviti strah pred nastopom Zato, da se pomirite, so v lekarnah na voljo različne tablete iz naravnih sestavin, ki jih lahko dobite brez recepta. Takšne tablete večinoma odpravljajo stres in vas pomirijo, a nikar ne pozabite, da gre v tem primeru le za trenutno rešitev, ki ni dolgoročna. Mnogi se po pomoč raje zatečejo k homeopatom po zdravilo Gelsemium v obliki kroglic, ki pomaga pri odpravljanju pretiranega strahu. Vzeti ga je potrebno nekaj dni pred načrtovanim nastopom in nato še pred samim dogodkom. Ta pristop je v skladu s homeopatijo bolj celosten, saj se osredotoča na vzrok težave. Če se boste odločili za to možnost, se pred jemanjem zdravila posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom homeopatom.

Premagovanje strahu s pomočjo meditacije

Meditacija človeka sprosti in pomiri Ker je trema fizičen odziv na stresno situacijo, je lahko pri njenem premagovanju v veliko pomoč tudi meditacija. Z njeno pomočjo se postopoma naučite umiriti misli in se sprostiti. Meditacija uporablja tako imenovane mantre (besede, zvoke, izraze), na katere se osredotočimo in izključimo vse ostale misli. Ker je leva polovica možganov, ki je sicer zadolžena za analitično mišljenje in nadzor zavesti, osredotočena na ponavljanje, nadzor prevzame desna polovica (domišljija, ustvarjalnost). Krvni tlak se zniža in dihanje upočasni, saj telo potrebuje manj kisika. Pri tem je pomembno, da meditirate v mirnem prostoru, kjer ste sami. Meditacija je zanesljivo eden od načinov, kako premagati strah pred javnim nastopanjem, a zahteva kar nekaj izkušenj in potrpežljivosti.

Hipnoza ali avtohipnoza

Avtohipnoza Med izjemno uspešne tehnike odpravljanja treme sodita tudi hipnoza in samohipnoza. S pomočjo strokovnjaka smo v stanju popolne sprostitve, v stanju, ko se zavestno umaknemo in vstopimo v svojo podzavest. Tako lahko vplivamo nanjo in na podlagi sugestij tudi marsikaj spremenimo. S pomočjo hipnotizerja, ki nam pokaže, kako se znebiti treme z avtohipnozo, se lahko sami spravimo v takšno stanje in si pomagamo. Strokovnjaki za hipnozo poudarjajo, da gre za popolnoma naravno stanje, v katerem smo odprti za sugestije, a le tiste, ki niso v nasprotju z našimi siceršnjimi stališči. S hipnozo se okrepi samozavest, ki je temelj vsakega dobrega nastopa.

Najboljše zdravilo za tremo je dobra priprava na nastop

Strah pred javnim nastopanjem Trema pred javnim nastopanjem se po mnenju strokovnjakov najbolje odpravi s temeljitim pripravljanjem na nastop, in sicer na različne načine. Priprava na nastop v širšem pomenu besede je na primer udeležba na tečaju retorike, kjer spoznamo različne vrste javnega nastopanja in osnovna pravila le tega. Tam pridobimo tudi nekaj izkušenj in samozavesti, ki je vsekakor ključna. Uspešno se s tremo spopadamo tudi z vizualizacijo, pri kateri se v mislih korak za korakom “sprehodimo” skozi nastop in s tem odpravimo neprijetna občutja. Poleg tega pa je seveda pomembno tudi dobro poznavanje teme, o kateri bomo govorili, saj se tako izognemo možnosti, da se znajdemo v situaciji, ko ne poznamo odgovora ali ostanemo brez besed. Na konkreten nastop se je smiselno pripravljati tudi tako, da govor večkrat ponovimo pred ogledalom ali pred bližnjimi. Ti nas opozorijo na morebitne napake, ki jih odpravimo, hkrati pa si pridobimo tudi več samozavesti.

Kako torej premagati strah pred javnim nastopanjem? Najlažje bo z vztrajnim delom, temeljito pripravo in zaupanjem vase. Sčasoma boste pridobili več izkušenj, ostalo pa bo le toliko treme, kot je za dober nastop tudi potrebujete.

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar