Maca – skrivnostni koren iz Andov

Maca je trpežna in skromna rastlina, ki izhaja iz Andov. Tam raste v zahtevnih pogojih na več kot štiri tisoč metrih nadmorske višine, kjer uspevajo le rastline, ki se lahko spopadajo z najtežjimi pogoji, kot so nizka temperatura (tudi do –10 °C, v povprečju pa redko več kot 13 °C), močan veter in revna prst. Kljub takšnim neprijaznim razmeram je maca ena najkoristnejših rastlin na svetu, ravno zaradi njih pa večina pridelkov in izdelkov (maca v prahu, kapsulah) izhaja iz Peruja, nekaj jo pridelajo tudi v Braziliji.

Tako kot pri vseh živilih, ki se jih je prijelo ime superhrana, pa smo seveda želeli zbrati čim več podatkov o tem, kakšna je dejansko njihova vrednost oziroma ali ima njena uporaba res toliko in takšne pozitivne učinke, kot obljubljajo zagovorniki superhrane.

Bio maca iz andskega višavja

Rastlina z latinskim imenom Lepidium meyenii spada v družino križnic, kamor sodijo tudi brokoli, repa in redkev. Ker uspeva v tako specifičnih pogojih, je maca, ki jo je moč dobiti na tržišču, v večini primerov resnično bio oziroma ekološko pridelana, saj v tako zahtevnih pogojih uspeva le malo škodljivcev ali drugih rastlin, ki bi lahko omejevale njeno rast. Pridelovalci za gnojenje največkrat uporabljajo le iztrebke alpak in ovac.

Bio maca za moč Maca, tudi maca-maca, ayak chichira, ayak willku, maino, perujski ginseng in perujska rastlina moči, je rastlina, ki jo v njeni domovini uporabljajo že tisočletja. Kakšna je bila njena cena oziroma vrednost, nam jasno govori tudi dejstvo, da je bila maca v času španske kolonizacije tudi plačilno sredstvo.

Indijanci uporabljajo tudi njene liste, ki jih kuhajo ali pripravljajo kot solato, največkrat pa se uporabljata tako imenovani hipokotil (spodnji del stebla), ki naj bi vseboval tudi največ koristnih snovi, in korenina. Domačini maco kuhajo, pražijo, uporabljajo kot dodatek pri izdelavi moke ter celo fermentirajo in naredijo pivo.

Maca vsebuje številne koristne snovi

Maca je izjemno bogata s hranili in vsebuje kar od 10 do 15 odstotkov beljakovin in okoli 60 odstotkov ogljikovih hidratov. Poleg tega pa je bogata z mnogimi nujno potrebnimi elementi:

V prehrani ljudi in živali se maca uporablja že vrsto let, zadnje raziskave pa kažejo, da ima dejansko številne koristne učinke. Pri nas je večinoma na voljo bio maca v prahu in kapsulah.

Koristni učinki na naše zdravje

Maca je zaslovela predvsem kot hrana, ki krepi (inkovski bojevniki naj bi jo uživali pred spopadi), v sodobnem času pa kot afrodiziak tako za moške kot za ženske, ki naj bi odpravljal tudi težave z erekcijo in prezgodnjim izlivom. Cena, ki jo je ta koristna rastlina plačala za velik sloves, je predvsem dejstvo, da so uporabniki spregledali številne druge koristne učinke. Maca namreč:

 • Maca v prahu pomaga pri premagovanju stresa
 • izboljša spomin in delovanje možganov
 • pomaga pri depresiji in tesnobi
 • zavira staranje
 • zavira nastajanje aken
 • krepi vzdržljivost in imunski sistem
 • uravnava raven spolnih hormonov
 • zmanjšuje težave, povezane z menopavzo
 • zmanjšuje težave pri PMS
 • ugodno vpliva na prostato
 • deluje protibolečinsko
 • upočasnjuje izpadanje las

Na kaj morate paziti pri uživanju mace?

Tako kot vsako drugo tako imenovano superživilo je tudi maca najboljša, če je pridelana ekološko. Bio maca ima namreč mnogo več koristnih sestavin in obenem seveda ne vsebuje škodljivih pesticidov, herbicidov in gnojil. Uporaba oziroma primerna dnevna količina je vedno navedena na embalaži, običajno pa strokovnjaki za prehrano svetujejo od 3 do 5 gramov dnevno.

Čeprav raziskave niso pokazale škodljivih učinkov zauživanja mace, pa se zaradi vsebnosti joda in glukozinolata uživanju raje izogibajo ljudje, ki imajo težave s ščitnico. Tudi raziskave v zvezi z nosečnostjo oziroma vplivom mace na mater in plod niso pokazale nobenih posebnih sprememb. Naj kot zanimivost dodamo, da npr. v Peruju maco uživajo tako odrasli kot otroci.

Maca je prava energijska bomba, zato ne priporočamo uživanja tik pred spanjem.

V Sloveniji je kar nekaj ponudnikov, pri katerih je na voljo ekološko pridelana bio maca. Kot vedno pa velja, da previdnost ni odveč. Še tako kakovostni izdelki oziroma rastline nimajo pravega učinka, če ob jemanju ne poskrbite za uravnoteženo prehrano, pravo mero gibanja in zdrav življenjski slog. Zdrav duh v zdravem telesu je vedno prava kombinacija.

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar