Nasveti za pravilno čiščenje zob

V zdravih zobeh se zrcali naš odnos do ustne higiene, zdrav nasmeh pa pove veliko tudi o našem odnosu do zdravja na splošno. Zato je še toliko bolj pomembno, da skrbimo za ustno higieno in preventivne preglede pri zobozdravniku.

Čeprav se pravilne nege in čiščenja zob začnemo učiti že v vrtcu, raziskave kažejo, da si še vedno več kot 80 odstotkov odraslih ne zna pravilno očistiti zob.

Preverite torej, kako se lotiti tega vsakdanjega opravila, ki ga prevečkrat jemljemo kot samoumevnega.

Kako si pravilno ščetkati zobe?

Čeprav obstaja več različnih tehnik ščetkanja, na splošno velja, da moramo zobne obloge očistiti stran od dlesni in zob. To pomeni, da zunanje in notranje ploskve zob čistimo s potegi zobne ščetke od dlesni proti zobu, od rdečega proti belemu. Potege lahko izvajamo tudi s krožnimi gibi, pri čemer moramo biti pri tem pozorni, da umazanije ne začnemo potiskati nazaj za dlesen.

»Redno in pravilno čiščenje zob je eden najpomembnejših stebrov ustne higiene, predvsem pa najmočnejše orožje v boju proti nastanku zobne gnilobe ali kariesa ter obzobnim vnetnim boleznim, ki se lahko pojavijo, če ne odstranjujemo redno in natančno vseh zobnih oblog,« opozarja zobozdravnica Aleksandra Križaj Dumić, direktorica ene največjih in najsodobnejših zobozdravstvenih klinik pri nas.

Drugače se lotimo čiščenja griznih ploskev naših zob. To so edine ploskve, ki jih je dobro čistiti s potegi naprej-nazaj. »Če bi s to tehniko čistili tudi zunanje in notranje ploskve, bi umazanijo zatlačili v medzobne prostore, poleg tega bi poškodovali tudi dlesni,« pojasnjuje Križaj Dumićeva in dodaja, da je med čiščenjem zob priporočljivo imeti na pol priprta usta, saj lahko tako lažje dosežemo zadnje zobe.

Eno od osnovnih pravil ustreznega ščetkanja je tudi, da ščetko držimo mehko in z njo ne pritiskamo preveč ob zobe in dlesni. Ob tem si velja zapomniti, da zobe umivamo z vrhnjo površino ščetin in ne z njihovim stranskim delom, ščetine pa naj bodo med umivanjem poravnane in ne upognjene. Priporočljivo je, da po vsakem zobu od dlesni proti konici s ščetko potegnemo približno dvajsetkrat.

Bodimo pozorni na izbiro kakovostne zobne ščetke

Enako kot pravilna tehnika čiščenja naših zob je pomembna izbira zobne ščetke. Ta naj ne bo prevelika, saj bomo tako lažje dosegli tudi zobne ploskve zadnjih kočnikov. Če jo kupujemo za otroka, moramo biti pazljivi, da izberemo primerno velikost – tiste, ki jih uporabljamo odrasli, za otroke niso primerne.

Zobne ščetke

Poleg pravilnega čiščenja zob je pomembna tudi ustrezna izbira zobne ščetke.

Pomembne so tudi ščetine: več ščetin ima ščetka, bolje je. Včasih so imele ščetke v povprečju okrog nekaj sto ščetin, danes jih imajo najboljše tudi že več tisoč. To omogoča, da preprosto dostopamo do najbolj skritih kotičkov v ustih.

Krtačka naj ne bo premehka. Mehkejša kot je, daljši mora biti čas čiščenja, pri ultra mehkih krtačkah tudi do 20 minut,« dodaja Križaj Dumićeva, ki v zobozdravstvu deluje že 18 let. Ob večjih ortodontskih nepravilnostih se uporabljajo ščetke posebnih oblik, za katere veljajo tudi drugačne tehnike ščetkanja. S pravilno tehniko dobro očistimo zobe, obenem pa ne poškodujemo zob in obzobnih tkiv. Nasvet za izbiro primerne ščetke poiščete pri svojem zobozdravniku.

Redno uporabljajmo zobno nitko ali medzobno krtačko

Ob koncu ščetkanja je priporočljivo s ščetko nežno podrgniti še po jeziku in tako z njega odstraniti bakterije. To lahko storimo tudi s posebnim strgalom za jezik.

Za pravilno nego ustne votline naj bi si zobe ščetkali vsaj pet minut dvakrat na dan, najbolje zjutraj in zvečer. Če želimo kar se da temeljit rezultat, naj čas ne bo merilo za to, kako čisti so naši zobje. Ščetkamo jih torej toliko časa, dokler ne očistimo vseh ploskev – griznih, notranjih, zunanjih in medzobnih.

Aleksandra Križaj Dumić

Aleksandra Križaj Dumić, dr. dent. med., svetuje redno uporabo zobne nitke.

Zobna pasta naj vsebuje zadostne količine fluorida, ki ga sicer vsebuje večina kakovostnejših in bolj prepoznavnih blagovnih znamk zobnih past.

Poleg ščetkanja zob ne smemo pozabiti tudi na vsakodnevno natančno čiščenje medzobnih prostorov z zobno nitko ali medzobno krtačko. Tako se bomo izognili vnetjem obzobnih tkiv, ki se kažejo kot krvavitve in prekomerna občutljivost. Omenjene težave so pogostejše pri kadilcih in sladkornih bolnikih. Križaj Dumićeva svetuje, da poiščete pravilno debelino nitke ali medzobno krtačko, ki jo je preprosto uporabljati.

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar