Kako odpraviti glivice na nohtih nog?

Glivice niso nujno slabe, saj naše telo nekatere nujno potrebuje, vendar pa o njih najpogosteje govorimo takrat, kadar nas prizadene neprijetna glivična okužba nohtov. Glivice na nohtih so nadloga, s katero se lahko precej hitro okužimo, precej težje pa se jih je znebiti. Kadar se nahajamo v vlažnem in toplem okolju, imamo oslabljen imunski sistem, kadar se spremeni pH vrednost naše kože ali imamo stopala pogosteje v vlažnih nogavicah in obutvi, pri tem pa nismo najbolj pozorni na higieno, se glivična okužba nohtov pokaže v vsej svoji veličini. Okužbo lahko spodbujajo tudi nekatera bolezenska stanja, na primer diabetes.

Kako pa lahko glivice na nohtih uspešno odpravimo?

Odpravite glivice s pomočjo nege in domačih zdravil

Glivice povzročijo porumenelost, pokanje, luščenje in zadebelitev nohtov, lahko se pojavita vnetje in oteklina, nazadnje pa privedejo do izgube nohta. Če se okužba razširi, lahko pride tudi do bolečin. Zelo pomembno je, da začnemo glivice na nohtih zdraviti takoj. To ne pomeni, da je že ob prvih znakih okužbe potreben obisk zdravnika, saj si lahko najprej pomagamo z nego stopal doma in z mnogimi domačimi zdravili. Pri tem moramo biti vztrajni, saj odprava glivične okužbe nohtov lahko traja mesec, dva ali več.

1. Tako glivice na nohtih kot tudi bakterije lahko skušate odpraviti s pomočjo blage kisline, pri čemer je v vsakem gospodinjstvu običajno na voljo jabolčni ali beli kis. Jabolčni kis v enakomernem razmerju zmešajte z vodo in v raztopini namakajte stopala vsak dan trideset minut. Nato stopala umijte, jih dobro obrišite in ostanite še nekaj časa bosi, da ne bo vlage in toplote zaradi nogavic ali čevljev. Če boste uporabili beli kis, uporabite merico kisa in dve merici vode, stopala pa namakajte do deset minut.

Odpravljanje glivic na nohtih

Odpravljanje glivic na nohtih z namakanjem nog v mešanici kisa in vode.

2. Olje čajevca deluje antiseptično, znano pa je tudi po delovanju proti glivicam na nohtih in drugim kožnim okužbam. Nekaj kapljic olja čajevca vtrite v noht in kožo prstov na nogah. Lahko jih zmešate tudi z žlico oljčnega ali kokosovega olja, ki sta za kožo in noht še posebej hranljiva. Počakajte deset minut, nato pa noht in kožo podrgnite z gobico, ščetko ali vato. Če boste ščetko oziroma gobico uporabili večkrat, jo nato dobro operite z vročo vodo in antiseptičnim milom.

3. Soda bikarbona je znana po tem, da lahko z njo rešimo skoraj vsako težavo v gospodinjstvu in jo uporabljamo tako za čiščenje zob kot za odmašitev odtokov. Z njo se lahko uspešno odpravi tudi glivična okužba nohtov. Sodo bikarbono zmešajte z nekaj mlačne vode, da nastane gosta pasta, nato pa dodajte še nekaj kapljic 3-odstotnega hidrogena (»peroksid«, ki se uporablja pri beljenju las). Pasto vsako jutro in vsak večer nanesite na nohte in kožo za deset minut, nato pa jo dobro izperite, stopala obrišite in osušite.

4. Med naravnimi olji je zaradi delovanja proti bakterijam, virusom, glivicam in celo parazitom cenjeno tudi olje origana. Nekaj kapljic ga zmešajte z oljčnim oljem ter vtrite v nohte in kožo. Pustite delovati približno pol ure dvakrat dnevno, nato stopala umijte in dobro obrišite.

5. Še eno sredstvo, ki deluje antiseptično in pomaga tako v boju z bakterijami kot glivicami, je ustna vodica. Res je, da je ta kar draga, a če drugega nimate pri roki, z njo napolnite majhno plastično posodo, ravno prav veliko za stopala, ter jih namakajte pol ure dvakrat dnevno. Tudi po uporabi ustne vodice noge umijte in dobro obrišite.

6. Imate prost dan oziroma nimate nič proti vonju po česnu? Odlično! Glivična okužba nohtov se lahko namreč zdravi tako zunanje kot od znotraj, za kar je česen več kot odličen. Česen ni zgolj naravni antibiotik, temveč tudi odlično sredstvo proti glivicam. Za zunanjo uporabo ga stisnite v pasto ter nanesite na nohte in kožo (če nimate ranic, zaradi katerih bi vas peklo), preko obujte svežo nogavico ali si nadenite gazo oziroma povoj ter pustite delovati nekaj ur. Postopek ponovite vsak dan, po njem pa stopala umijte ter obrišite. Poleg tega vsak dan pojejte vsaj dva stroka česna, ki bosta pomagala pri čiščenju od znotraj.

Česen proti glivični okužbi nohtov

Glivično okužbo nohtov poskusite odpraviti s pomočjo paste iz česna.

Poleg teh najbolj znanih načinov za preprosto domače odpravljanje glivic na nohtih si lahko pomagate še z nekaterimi drugimi: s sokom limone, oljem pomarančevca, oljem sivke in podobno. Če boste obiskali katero od trgovinic z naravnimi zdravili in prehranskimi dodatki, pa vam bodo gotovo svetovali tudi uporabo drugih domačih zdravil rastlinskega izvora, ki so še nekoliko bolj eksotična.

Domača zdravila v boju proti glivični okužbi nohtov ne delujejo?

Kadar je glivična okužba nohtov trdovratna ali precej razširjena, z domačimi sredstvi pa je ne uspete zatreti, je najbolje, da se odpravite k zdravniku. Ta bo odločil, ali je potrebno zdravljenje z zdravili, ki vam jih bo predpisal na recept, ali lahko pred tem poskusite še s samoplačniškimi sredstvi iz lekarne. Kadar ne gre drugače oziroma se glivice na nohtih ne vdajo, je oralno zdravljenje s tabletami žal edina možnost.

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar