Alternativno zdravljenje

Alternativna medicina v Sloveniji postaja iz leta v leto bolj priljubljena in dostopna, zato ne preseneča, da se vse več posameznikov odloča za alternativno zdravljenje. Če boste malo pobrskali po spletu, boste lahko našli veliko zanimivih člankov in razprav na raznih forumih, kjer si ljudje vsakodnevno izmenjujejo zanimive izkušnje s področja alternativnega zdravljenja. Čeprav znanost zaradi pomanjkanja empiričnih dokazov alternativne medicine ne priznava, je več kot očitno, da se bo tudi na zahodu sčasoma uveljavila. Na to kaže npr. dejstvo, da lahko danes v večini lekarn kupite homeopatska zdravila, po katerih je vse več povpraševanja.

Kaj pomeni alternativno zdravljenje?

Alternativna medicina Alternativno zdravljenje, kot pove že ime samo, predstavlja alternativo klasičnemu načinu zdravljenja. Alternativno medicino imenujemo tudi zdravilstvo oziroma komplementarna, nekonvencionalna ali neortodoksna medicina. Gre za zelo širok pojem, ki pomeni vzporednico uradni, z dokazi podprti medicini. Medtem ko se slednja osredotoča predvsem na zdravljenje in odpravljanje simptomov bolezni, alternativna medicina obravnava človeka celostno. Temelji na predpostavki, da do bolezni privede neravnovesje v telesu, kar pa ne pomeni le fizičnega neravnovesja, saj lahko bolezensko stanje povzročijo tudi čustvene ali duševne težave. Alternativno zdravljenje se torej osredotoča na štiri aspekte človeškega organizma – na telo, um, čustva in dušo.

Komu je alternativno zdravljenje namenjeno?

Za alternativno medicino se ponavadi odločijo ljudje, ki pred uradno medicino dajejo prednost alternativi ali pa so nad uradno medicino razočarani. Do razočaranja lahko pride na podlagi lastnih izkušenj ali izkušenj sorodnikov, prijateljev ali znancev. Pogost primer za to je npr. kožna alergija, ki jo dermatologi skušajo »pozdraviti« s kortikosteroidnimi kremami, vendar s tem odpravijo le simptome, alergija pa se čez čas rada ponovno pojavi.

Za alternativno zdravljenje se odločajo tudi bolniki s hudimi boleznimi. Nekateri prej poskusijo z uradno medicino, če pa jim le-ta ne pomaga, vidijo edino upanje v alternativni medicini. Spet drugi pa se že na začetku odločijo za alternativo, kar predvsem velja za bolnike z rakom, ki verjamejo, da se njihovo telo lahko pozdravi na naraven način, brez obsevanja.

Življenje brez stresa Tretjo skupino ljudi, ki prisega na alternativo, predstavljajo posamezniki, ki za svoje zdravje skrbijo preventivno. Poleg tega v alternativni medicini vidijo možnost razvoja samozavesti in samopodobe. Zanje alternativa predstavlja nov način življenja, spremeni se njihovo razmišljanje in dojemanje sveta, kar posledično vpliva na zmanjšanje stresa in hkrati tudi pogostost obolenj.

Kako delimo alternativno medicino?

Alternativno zdravljenje lahko poteka na različne načine – z zdravili, masažo, meditacijo, polaganjem rok, zvokom, vonjem, svetlobo, energijo itd. Prav tako lahko poteka na blizu ali na daljavo.

Metode alternativne medicine so:

 • Ajurveda – starodavna znanost o ohranjanju zdravja
 • Akupresura – metoda pritiskanja na določene točke v telesu
 • Akupunktura – metoda zabadanja iglic v določene točke telesa
 • Aromaterapija – zdravljenje z vonjavami
 • Bioenergetika – alternativno zdravljenje z bioenergijo
 • Chi-Gong – starodavna kitajska tehnika, sestavljena iz enostavnih in počasnih gibov
 • Hipnoterapija – zdravljenje s pomočjo hipnoze
 • Homeopatija – temelji na načelu, da se podobno zdravi s podobnim
 • Joga – celovita znanost o pravilnem načinu življenja
 • Kiropraktika – metoda, ki s pomočjo rok odstrani motnje centralnega živčnega sistema
 • Limfna drenaža – masažna tehnika, ki stimulira limfno žilni sistem
 • Meditacija – tehnika umiritve uma in globoke povezanosti s samim seboj
 • Pranoterapija – zdravljenje s pomočjo prane, univerzalne življenjske energije
 • Refleksologija – zdravilna masaža stopal
 • Reiki – alternativno zdravljenje s pomočjo polaganja rok
 • Solarna joga – metoda kratkotrajnega opazovanja sonca ob sončnem vzhodu ali zahodu
 • Šamanizem – starodavno znanje, ki uči, da je vse živo in ima dušo
 • Tai-Chi – meditativno gibanje, ki se osredotoča tudi na dihanje
 • Theta Healing – tehnika energijskega zdravljenja s pomočjo meditativnega procesa

Bi tudi sami radi preizkusili metode alternativnega zdravljena?

Zdravljenje z rokami Ste tudi vi eden izmed tistih, ki jih privlači zdravljenje na alternativen način? S tem ni prav nič narobe, saj je alternativna medicina pomagala številnim hudo bolnim ljudem, mnogi pa z njeno pomočjo živijo bolje, saj precej lažje kontrolirajo stres, ki se mu dandanes le stežka izognemo. Če se odločate za alternativno zdravljenje, bi vas opozorili, da pred odločitvijo, kam se odpraviti, preverite zdravilca in njegove storitve. Mnogo je namreč prevarantov, ki gledajo le na svojo korist, za zdravje svojih strank pa jim je le malo mar. Internet je odličen vir informacij, zato smo prepričani, da boste brez večjih težav našli izkušnje in pričevanja posameznikov, ki so zdravilca že obiskali.

Seveda pa ste vsi bralci vabljeni, da s komentiranjem članka svoje izkušnje delite tudi z drugimi.

Deli prispevek z drugimi.

1 komentar

 1. Ljubezen je predpogoj za srečo, dobro počutje in zdravo telo. Ljubezen je stanje zavesti in ni neposredno povezana z okoliščinami posameznika. Psihično neravnovesje močno vpliva na zdravje telesa in vedrost duha naše biti, zato alternativno zdravljenje najpogosteje poteka v smeri krepitve zavesti z istočasnim ozaveščanjem nezavednega. Več zavesti pomeni več kontrole, več miru, samozavesti in posledično ljubezni.

Objavi komentar