Kako odpraviti smrčanje brez operacije?

Smrčanje je ena tistih nočnih nadlog, ki je lahko zgolj občasna in zmerna, veliko pogosteje pa spada v kategorijo nevšečnosti, ki nazadnje povzročijo celo težavo v zvezi. Kako tudi ne, ko pa so motnje spanja lahko resna težava, ki poruši bioritem, povzroči stres in razdraženost, nas pripravi do zajedljivosti, ki nam sicer ni prav malo podobna …

Ne glede na to, ali smrčimo že od nekdaj, ali gre za stanje, ki se je pojavilo z leti, ali nanj vpliva prekomerna telesna teža, ali smo moški ali ženska, se velja s smrčanjem spopasti čim prej. In za to, kako preprečiti smrčanje, obstaja vrsta različnih načinov.

Najpogostejši vzroki za smrčanje

Če se želimo znebiti neprijetnega »simptoma«, je potrebno v prvi vrsti razmisliti o tem, kaj smrčanje povzroča.

Smrčanje Ljudje lahko smrčijo zaradi:

  • neprehodnih zgornjih dihal v času prehlada ali alergije
  • nosnih polipov in nepravilnosti nosnic
  • slabega mišičnega tonusa vratnih mišic in jezika
  • sprostitve mišic po zaužitju večje količine alkohola
  • zadebeljenih tkiv vratu zaradi prekomerne telesne teže
  • obstrukcije povezave nosne votline z grlom zaradi mehkega neba

Nekatere teh vzrokov je potrebno odpraviti operativno, za večino ljudi, ki jih zanima, kako odpraviti smrčanje, pa velja, da lahko vzroke odpravijo kar sami. In sicer z nekaj enostavnimi ukrepi in pripomočki, ki ne terjajo niti obiska zdravnika!

Ne glede na to, da se marsikdo s smrčanjem spopada dolga leta, je potrebno priznati, da je med vzroki za smrčanje veliko večja mera tistih, na katere lahko vplivamo sami, kot pa teh, ki so dejansko pogojeni s fiziološkimi lastnostmi, na katere nimamo vpliva (torej mehko nebo).

Da bodo noči mirne, vi in vaš partner oziroma partnerka pa naspani in tako ponovno polni energije, ter da bo stres v vajinem odnosu izginil, se torej ne izgovarjajte na to, da je smrčanje neodpravljiva težava – to v večini primerov ne drži, saj je potrebnega le nekaj truda in odločnosti, pa se stvari hitro spet spremenijo na bolje.

6 nasvetov, kako preprečiti smrčanje

1. Če je vaša telesna teža prekomerna in se to pozna tudi na področju vratu, je morda prav to vzrok za vaše nočno žaganje. Rešitev je seveda izguba kilogramov, pri čemer je najbolje, da se jih znebite s pomočjo gibanja, pri katerem boste hkrati tudi utrdili mišice, ki so odgovorne za dobro dihanje – torej mišice trupa, ramen in vratu.

Smrčanje - prekomerna teža

Eden izmed najpogostejših vzrokov za smrčanje je prekomerna telesna teža.

2. Smrčite zato, ker ste pili alkohol? Zaradi alkohola pride med spanjem do prekomerne sprostitve mišic, ki obdajajo zgornja dihala. Enak vpliv imajo tudi uspavalne tablete, zato se velja izogibati tudi tem.

3. Poskrbite za dobre spalne navade. Če spite premalo in imate neurejen ritem spanja, potem greste običajno v posteljo povsem izmučeni. Da bi si telo opomoglo, je vaš spanec precej globok in se mišice prekomerno sprostijo oziroma postanejo ohlapne, to pa prav tako vodi v smrčanje.

4. Poskrbite za dobro prehodnost nosu. Zamašen nos zaradi prehlada ali alergije je vedno lahko razlog, da ponoči smrčite. Kadar imate težave s prehodnostjo nosu, si pomagajte z inhaliranjem oziroma obiščite savno, ali pa posezite po pršilih, ki pomagajo zmanjšati nabreklost nosne sluznice.

5. Smrčite zgolj kadar spite v določenem položaju? Da boste odslej spali v drugačni legi, lahko najbolje poskrbite tako, da zamenjate vzglavnik. Običajnega zamenjajte za vzglavnik z vdolbino, ki je namenjen spanju na boku, ali pa se vzglavnika tudi popolnoma znebite.

Nosna sponka proti smrčanju 6. Uporabite nosno sponko. Nosna sponka oziroma »nose clip« je eden boljših načinov preprečevanja smrčanja, saj s pomočjo magnetov širi dihalne poti in tako skrbi, da so vaše noči ponovno mirne. Nosna sponka je popolnoma varna za uporabo in v večini primerov resnično deluje. Ne preprečuje le smrčanja, temveč tudi apnejo oziroma kratkotrajne prekinitve dihanja med spanjem.

Če torej ne koristi noben izmed prejšnjih nasvetov, je nosna sponka še ena izmed rešitev, ki jo velja preizkusiti.

Smrčanje se pojavlja tudi pri otrocih

Kljub temu, da smrčanje najpogosteje pripisujemo odraslim moškim, je potrebno vedeti, da gre za motnjo spanja, ki niti malo ne izbira. Pojavlja se tudi pri ženskah in otrocih – tudi pri najmlajših, ki štejejo zgolj nekaj let. Prav pri teh je lahko smrčanje največja težava, saj je pri njih dober spanec še toliko bolj pomemben zaradi dobrega razvoja in rasti. Neprespani in sitni otroci lahko v družini povzročijo velik stres, prav tako pa lahko pride do slabšega razvoja, saj vsi vemo, da se rastni hormon izloča prav med spanjem.

Smrčanja pri otroku torej ne gre jemati kot nekaj, na kar nimamo vpliva, temveč se je treba v primeru težave z njo čim hitreje spopasti. Otroku zagotovite kakovostno ležišče, ki ni premehko, in njegovi velikosti primeren vzglavnik, prav tako pa skrbite za čist nos. Ob pogostejših prehladih ne odlašajte z obiskom pri zdravniku.

Smrčanje pri otroku

Smrčanje ni zgolj težava starejših, temveč tudi marsikaterega otroka.

Otrok lahko spi z nosno sponko, v sobi pa naj bo zrak primerno vlažen, da se nosna sluznica ne bo pretirano izsušila – še zlasti v času sezone ogrevanja uporabite vlažilnik zraka. Otrok, ki smrči, naj ima ob postelji vedno na voljo tudi kozarec vode, da lahko ponoči popije požirek in si tako navlaži usta, ki se ob smrčanju in pri dihanju skozi usta hitro izsušijo in tako povzročijo še pogostejše zbujanje.

Prenehajte se spraševati, kako odpraviti smrčanje, temveč raje odkrijte vzrok zanj in se čim prej lotite reševanja te nadležne težave. Veseli bomo, če boste s komentiranjem prispevka bralcem portala Nasveti.net podali tudi svoje predloge, ideje in nasvete za preprečevanje smrčanja.

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar